20140816_wuoc

Mindkét magyar váltó az első tízben

A svédek nyertek mindkét kategóriában.

A tegnapi középtávval azonos helyszínen és nagyrészt átfedésben levő terepen rendezték a Főiskolás VB zárószámát, a váltót.

A nőknél az első futóknál nem sokáig maradt egyben a mezőny, a svéd Lilian Forsgren biztosan jött elöl, nagy örömünkre Gyurkó Fanni tartotta vele a legjobban a lépést, és be is jött 17 másodperc hátránnyal a második helyen! Az esélyes nemzetek a kb. egy perces lemaradásban levő bollyal érkeztek.

A második körben aztán kicsit összerázódott az eleje, a svédek kettes (és harmadik futó nélküli) váltóját Anna Forsberg hozta az élen, 5 másodperccel honfitársa, Helena Karlsson előtt. Viszont közelebb lopózott a finn-svájci duó, és lőtávolon belül maradt a cseh és orosz váltó. Kovács Filoména jól tartotta magát, és a 7. (ami világbajnoki 6.) helyen váltott.

Az utolsó futás igaza flúgos futam lett, a svájci-svéd-cseh-finn négyes gyakorlatilag minden lehetséges permutációban állt az első négy helyen. Elsőként a svájci Sarina Jenzer szállt el, miközben a többiek 7 másodpercen belül voltak egymáshoz képest; majd a finn Maija Sianoja maradt le majdnem egy percre. A kis körön aztán a svéd Lina Strand a hazai közönség buzdítása ellenére bedarálta Iveta Šístkovát, és végül 16 másodperccel előtte ért a célba. A bronzérem pedig a finnekhez került, akiknek ez lett az első érmük a VB-n. Zsigmond Vanda a 11. helyen ért célba, ami a világbajnoki 8. helyet jelentette!

A féfiaknál az első futók között végig a svéd Rassmus Andersson diktálta a tempót és be is jött az élen, nyakán a brit Kristian Mark Jones-szal, fél perccel leszakadva érkezett egy nagyobb boly élén a svájci Andreas Kyburz. Bakó Áron jól eljött a mezőnnyel: 2’19″ hátránnyal a 12. (világbajnoki 9.) helyen érkezett.

A második futóknál Matthias Kyburz dominált, és átfordította a félperces hátrányt félperces előnnyé a svéd Albin Ridefelttel szemben, aki mögött nem sokkal Jan Petržela hozta a cseh váltót. Liszka Krisztián visszacsúszott a 22. (világbajnoki 15.) helyre.

A befutó embereknél aztán a pálya elején átrendeződött az élboly: a svéd Oskar Sjöberg és a cseh Vojtěch Král is megelőzte Martin Hubmannt. A továbbiakban viszont ez a sorrend nem változott, és a különbségek is állandósultak; a célba érkezéskor 26 illetve 50 másodperc volt a hátrány.  Baumholczer Máté felhozta a mieinket a 16. pozícióba, amivel sikerült megcsípni a világbajnoki 10. helyet! Így végül a zárónap lett a magyar csapat szempontjából a legsikeresebb.

Az éremtáblázaton Svájc végzett az élen, köszönhetően a sprint számban szerzett dupla aranyérmüknek. Másodikak lettek az utolsó napokra feltámadó svédek. A franciák a harmadik helyüket nagyrészt Frédéric Tranchandnak köszönhetik. Szépen termelték az érmeket a csehek, de nem tudták a hazai pályát aranyra váltani, így meg kellett elégedniük az ötödik hellyel.

A teljes éremtáblázat:
1. Svájc 4-2-3
2. Svédország 4-1-0
3. Franciaország 1-1-2
4. Norvégia 1-0-1
5. Csehország 0-3-3
6. Fehéroroszország 0-1-0
7. Finnország 0-0-1

A 2014. évi Főiskolás Világbajnokság ezzel véget ért. Ugyanakkor elindult a visszaszámlálás a 2016-os eseményig, amikor Miskolcon láthatjuk vendégül a világ egyetemista tájfutóit.