Szeptemberi elnökségi ülés

Mindkét szövetségi kapitány újabb két évig dolgozhat.

Less Áron kezdte az ülést a költségvetés első féléves teljesítéséről szóló beszámolóval. Elmondta, hogy a pályázati bevételek 500 ezer, az egyéb bevételek 800 ezer Ft-tal maradnak el a tervektől. Ugyanezt az összeget a kiadások visszafogásával meg lehet spórolni, így az egyenleg tartható, a költségvetést nem kell módosítani.

A főtitkár folytatta az idei sportdiplomáciai történésekkel. A felnőtt világbajnokság alatt lezajlott IOF kongresszus döntéseiről már beszámoltunk, akár csak a bizottságok magyar tagjairól. Beszélt arról is, hogy a Junior VB rendezésére beadott pályázatunk elbukott, de érdemes lenne újra pályázni vele.

A szövetségi kapitányok éves beszámolója került sorra, elsőként Dénes Zoltán a felnőttekével:
- Összességében eseménydús, az eredmények tekintetében átlagos év volt.
- Európa-bajnokság: kétfős csapat vett részt elsősorban anyagi okok miatt. A mezőny nagyon erős, szakmailag nagy kihívást jelent, mégis itt születtek a legjobb eredmények.
- A Felnőtt VB-n a magaslattal nem sikerült megküzdeni, sajnos erre érdemben felkészülni nem lehetett (kéthetes edzőtábor kellett volna, de mivel a többség már dolgozik, nem tudják megoldani). A női vonalon előrelépés a tavalyi mélyponthoz képest, amikor nem volt váltónk.
- Főiskolás VB: a körülményekhez képest egész jó eredmények, amik mindenképppen előremutatóak a jövőre nézve, hiszen két év múlva Miskolcon lesz a verseny. A mostani csapatból senki nem fog kiöregedni. Ennek a fiatal csapatnak a hazai VB lesz a felkészülési célverseny.
A jövőre nézve jónak látná, ha kialakulnának olyan regionális központok, ahol edzői, orvosi segítséget kapnának a válogatott versenyzők.
Az elnökség a beszámolót elfogadta és Dénes Zoltánt – változatlan feltételek mellett – újabb két évre megbízta a felnőtt szövetségi kapitányi teendők ellátásával.

Ezután Gera Tibor, utánpótlás szövetségi kapitány beszámolója következett.
- Az utánpótlás válogatott fő eseménye az Ifjúsági EB.
- Jó sikerült a felkészülés, négy edzőtábor is volt.
- A válogatás problémamentes volt, szubjektív döntésre nem volt szükség, az eredmények alapján az első négy utazott minden kategóriában.
- Sikeresen szerepelt a csapat, a normáltáv sikerült a legjobban, Szuromi Hanga Európa-bajnoki címe kiemelkedik. A sprint és a váltó szám eredményei lehettek volna kicsit jobbak. Nagy siker, hogy az országok közötti pontversenyben ötödikek lettünk.
Gera Tibor beszámolóját is elfogadta az elnökség és két évvel meghosszabbította a megbízását.

Ezután az alelnökök számoltak be a Sportágfejlesztési Terv teljesüléséről az általuk felügyelt területeken.

Kovács Balázs elmondta, hogy a Sportágfeljesztési és Ifjúsági Bizottság programjainak eredményeként az edzők száma jelentősen nőtt, az utánpótlás versenyzők létszáma is látványosan emelkedik (az egy héttel ezelőtti Rövidtávú OB-n 14-ben 3 selejtező futam volt) és az edzőképzés területén is előrelépés látható. Negatívum, hogy a felnőtt és fiatal szenior versenyzők száma vészesen visszaesett. A Versenybizottság munkája keretében a szabályzatok egyszerűsítése megvalósult, a bajnoki rendszer megújult (Sprint Váltó OB, ONEB selejtező törlése), a bajnoki pontverseny számításában sikerült a szakágak közti konfliktust elsimítani; viszont továbbra sincs végleges döntés a csapatbajnokság jövőjéről. Marketing vonalon sikeres elemek a szlogen, a versenyértékelés, a szakmai napok és a Hungária kupa honlap beindítása, de a lobbytevékenység és a külső forrásbevonás mindenképpen javítandó terület. Az Informatikai és Technikai bizottság megbízhatóan üzemelteti a szövetség rendszereit (SI, honlap, ENTRY, rangsorpont-számítás). Mivel a fejlesztéseken csak a bizottság tagjai dolgoznak, ez egy korlátja az elvégezhető munka mennyiségének, így előfordulnak csúszások.

Zsigmond Tíbor az Edzőbizottságnál az alapfeladatok megfelelő ellátása mellett hiányolja az edzőknek szóló anyagokat akár papír, akár online formában. A válogatottnál átlagos szinten mozogtak az eredmények, női vonalon jobb a helyzet, mint tavaly, de nagyon szűk az élvonal. Az Élversenyzői bizottság felállt, remélhetőleg véleményezik majd az őket érintő javaslatokat. A nemzetközi kapcsolatok terén nem nagyon van változás, leginkább a szakágaknál működik az együttműködés a szomszédokkal. A Naptárbizottság jól működik, sikerült megvalósítani a versenyformák sokszínűségét, talán már kevés is a normáltávú verseny. Javasolja, hogy az MTFSZ pályázzon újabb világverseny rendezésére.

Mets Miklós távollétében Less Áron ismertette az előterjesztést. A Trail-O szakág számára fontos előrelépés, hogy megtörtént az elit irányelvek magyarra fordítása. Az idén bevezetett pályázati rendszerrel növelnék a versenyek számát. A nemzetközi trendekhez igazodva a bajnoki rendszerükben a  csapat helyett váltóbajnokság rendezésére hoztak javaslatot, amit az elnökség elfogadott. A tájkerékpárosoknál a legújabb hír, hogy jövőre Világ kupa futamot rendeznek. A sítájfutók balszerencséjére nem volt hó, így verseny sem Magyarországon, emiatt a saját bevételt generáló sportágfejlesztési díj bevezetése is elmaradt. A Szenior bizottság új vezetőt kapott a közelmúltban.

Miháczi Zoltán a Térképbizottságról elmondta, hogy új vezető került az élére Domonyik Gábor személyében. Térképjavító és Ocad tanfolyamot is tartottak. A térképek nyomdai minőségének javítása továbbra is a bizottság fő feladata lenne. A Terephasználati és Környezetvédelmi bizottságról a legjobb hír, hogy nem volt idén dolguk, a tavaly felmerült engedélyezési problémák nagyjából megoldódni látszanak.

Paskuj Mátyás és Miháczi Zoltán számolt be az idei Hungária kupa rendezéséről. Ismertették a szervezési munka folyamatát (marketing tevékenység, térkép készítése, védnökök és támogatók felkérése). A verseny visszahangja jó volt, összesen 19 ország 101 klubjának közel 1000 versenyzője vett részt.

Paskuj Mátyás a Marketing bizottság vezetőjeként beszélt a Tájfutó Gála előkészületeiről. A kísérő programok már kialakulni látszanak, viszont a helyszínt még nem sikerült fixálni, erre rövid időn belül sort kell keríteni.

Az egyebeknél ismét Less Áron vette át a szót. Elmondta, hogy az MTFSZ likviditása rendben van, elsősorban a szokásosnál korábban érkezett állami támogatásnak köszönhetően, viszont 4,4 millió Ft-ra rúg a kintlevőség (igaz, ennek egy része még nem lejárt határidejű). Jó hír, hogy sikerült a sportágnak bekerülnie az államilag támogatott Erzsébet táborok programjába: jövő nyáron két turnusban 100-100 tájfutó gyerek üdülhet Zánkán.