20141016_hk2015_1

Hungária kupa beharangozó

Jövőre Salgótarjánba várnak mindenkit a rendezők.

Az elmúlt hónapok versenyein bizonyára sokan kaptatok a jövő évi Hungária szórólapjából, netán a versenyeken kifüggesztett plakátot is láttátok. Most következzék néhány plusz információ arról, hogy mivel várunk mindenkit jövő augusztusban.

A versenynek Nógrád megye székhelye, Salgótarján ad otthont. Nem ez lesz az első Hungária Kupa a városban, az ezt megelőző napra pontosan 40 évvel korábban, 1975. augusztus 16-20. között volt itt. A Versenyközpont a Tóstrand környékén lesz. A főhadiszállás a Gyermektábor, ezt már ismerhetitek a 2013-as ONEB-ről. Itt faházban és kőépületben lehet majd aludni, továbbá sátorozásra is lesz lehetőség. A tornatermi szállások a közeli Beszterce iskolában, a kollégiumok 2-3 km-re innét, a belvárosban találhatók. Magasabb igényszintű szállást a szintén a Tóstrand partján lévő Halász fogadóban, vagy kicsit távolabb a városban és környékén több helyen is kínálnak (Salgó Hotel, Medves Hangulatszálló, Galcsik Fogadó, Bazalt Panzió, Somosi Fogadó).

20141016_hk2015_2

A verseny helyszínei

A program 2015. augusztus 14-én, pénteken a „-1. napon” kezdődik. Ekkor már lehet majd jelentkezni. Pénteken és szombaton terepbemutatón vehettek részt, 4 különböző jellegű terep (finom domborzatú, szintes, erdei, park, stb.) és térkép lesz a Versenyközpont 0-8 km-es körzetében, telepített edzőpontokkal, hogy ideális ráhangolódást nyújtson az elkövetkezendő napok küzdelmeire.

A „0. napon”, augusztus 15-én szombaton már a kísérőversenyek közül is indulhattok egyen vagy többön – ezekről később még bővebben olvashattok.

Az összetett versenybe hagyományos módon 5 versenynap számít bele, mindegyiken eredményesen kell majd futni, tehát nincs kieső eredmény, és az utolsó versenynapon vadászrajt fokozza az izgalmakat. Maguk a versenynapok is már változatos programot biztosítanak, különféle hosszúságú (normál, rövidített normál, közép, hosszított sprint) pályákkal. Emellett azonban még jó néhány kísérő rendezvény is színesíti a programot. „5 nap – 10 verseny – 1000 élmény” versenyünk vezérmondata. Nos, ha valaki mind az 5 napon és az összes kísérő rendezvényen rajthoz akar állni, akkor a 10 versenyt még bőven túl is teljesíti, bár ezt a fajta maximalizmust csak a legelszántabbaknak ajánljuk. Az 1000 élmény viszont minden résztvevő számára kínálkozik.

Az első nap rövidített normáltávú, kiemelt rangsoroló versenyét egy teljesen szűz terepre visszük, ami a népviseletéről és népi építészetéről ismert Kazár és a szomszédos Mátraszele között  terül el. A riolittufás felszín kitűnő tájékozódási csemegét kínál. Ennek legszebb formái egy eróziós területen jelennek meg. Ide, mivel védettség alatt áll, a pályák nem visznek be, de a verseny előtt vagy után mindenképpen szeretnénk megmutatni ezt a természeti ritkaságot , például a rajtba vezető szalagozás mentén. Ugyanakkor a riolittufás felszín szelídebb formáit a pályák közben is élvezhetitek majd. A terep leginkább a 2013-as ONEB döntő hosszabb pályái által megismert területre (a legnagyobb Somlyóbánya térkép délkeleti része) hasonlít, de néhol talán még annál is izgalmasabb. A térképet Dénes Zoltán, korábbi „Év térképe”-díjas térképész készíti.

20141016_hk2015_3

A kazári riolittufa-erózió

A második, normáltávú versenynapon szintén Kazárra kell majd kiutazni, a célhely azonos lesz az első napival. A terep és térkép ezen a napon is a legtöbbek számára ismeretlen lesz. Volt ugyan verseny a terep távolabbi részein már az 1975-ös Hungárián is, de akkor a pályák nem kalandoztak el idáig. A 2013-as ONEB-en pedig csak a döntő hosszabb pályái érintették ezt a területet, melynek domborzata helyenként a Zajnát-hegyekkel versenyképes, növényzetét zömmel jól futható tölgyerdők és ligetesek alkotják. A cél környéke pedig mindenkinek új lesz, hiszen azt még csak ezután fogja Dénes Zoli térképezni.

Harmadik napon egy kis pihenő következik, persze csak azoknak, akik csupán az egyéni versenyben indulnak. Délelőtt egy hosszított rövidtávú futam lesz. Azaz a rövidtávon szokásos 12-15 perc győztes idők kicsit meg lesznek nyújtva, hogy ne csak negyed óra futásra kelljen egy egész versenynapot áldozni. Ez a verseny Salgótarján városában lesz. A végleges helyszín pontos lehatárolása még folyamatban van. Lesz benne lakótelepi és tömbházas terület, városközponti jellegű beépítés, továbbá szabdalt domborzatú, technikailag is igényes erdős oldalak. A térkép Vancsik Nándor keze munkája lesz.

A harmadik nap programja nem merül ki a délelőtti versennyel. Délután a Nógrád Nagydíj versenyeiről már ismert 3×3-as váltót bonyolítjuk le, önálló országos rangsoroló versenyként. Az elmúlt években ez a verseny sajátos rangot vívott ki magának, hiszen a Váltó OB-kat leszámítva magasan ez a legnépesebb magyar váltóverseny, akár száznál több csapat is küzd a helyezésekért. Mindenki el tud indulni, hiszen a pályák viszonylag rövidek, de 2015-ben még választási lehetőség is nyújtunk, mert „hosszú” és „rövid” távon külön versenyt rendezünk. A 3×3-as váltó központja a Tóstrandtól nem messze lesz, a látványosságot a reményeink szerint bőven 100 fő fölötti tömegrajt, az átfutópontok és a célból figyelemmel kísérhető kiskörök biztosítják majd. A terep egy része olyannyira részletgazdagok domborzatilag, hogy egyelőre még törjük a fejünket, hogy milyen méretarányban és alapszintközzel lehetne megfelelelően ábrázolni.

A negyedik napra ismét egy tájfutó csemege várja a versenyzőket. Egy középtávú futam lesz a Rónabánya mellett elterülő Szilvás-kő környékén. Ez is egy teljesen szűz terület, tájfutó térkép korábban nem készült róla, a mostani legelsőt pedig Sőtér János készíti, aki az egyik legnagyobb tapasztalatú magyar térképhelyesbítő. Már az 1975-ös Hungária Kupa térképein is olvasható a neve, de azóta többek között számtalan Hungária Kupa, Országos Bajnokság, több Világbajnokság és megszámlálhatatlan Postás Kupa térképét készítette el és rendezésében működött közre. Várhatóan most is egy igen jó térkép kerül ki a kezei közül, a terep bizarr sziklaalakzataival, az egykori bányászat nyomaival erre minden lehetőséget megad.

Az utolsó napi időkiegyenlítéses, rövidített normáltávú futam Rónafalutól északra, a Medves-fennsík legdélebbi részén, a Rónai-lapos nyílt, szinte asztallap simaságú hegyvidéki rétjein és az azt szegélyező területeken lesz. Utóbbiakat a domborzati és sziklarajz meghökkentő változatossága és gazdagsága jellemzi: az egykori szén- és kőbányászat felszíni formái (kitermelő vágatok, bányaudvarok, meddőhányókupacok, stb.) és az ehhez kapcsolódó alakzatok (megcsúszott oldalak, suvadásos, helyenként mocsaras területek) egyaránt megtalálhatók. Tehát az utolsó nap sem lesz sétagalopp, várhatóan igen technikás pályákon dőlnek majd el a végső összetett helyezések. A terepen utoljára 15 évvel ezelőtt volt verseny. A térképet Czímer Z. József készíti.

20141016_hk2015_4

Az utolsó nap terepe: a Rónai lapos, háttérben a Szilvás-kő

Akinek az 5 versenynap még kevés, részt vehet a kísérőversenyeken is. Ezek pontos időrendje még nem alakult ki, de természetesen folyamatosan tájékoztatunk majd róla. A 3×3-as váltóról már korábban szóltunk. Emellett még két másik nógrádi specialitás vár benneteket.

Az egyik a jól ismert Mikrosprint, amit a 2014-ben megreformált rendszerben bonyolítunk majd le. A látványos tömegrajtos pontbegyűjtő selejtezőt, egy szintén tömegrajtos, tájékozódásilag is igen nagy kihívást jelentő kód nélküli döntő követi majd. Az ide évben több olyan kategória is volt, ahol a „B” döntő versenyzői futottak fel a dobogóra, mert a 10 fős „A” döntőkből nem volt három hibátlanul teljesítő versenyző.

A másik a 2013-ban Szécsényben debütált Alkonyati pontbegyűjtő lesz. Ennek lényege, hogy sötétedés előtt nem sokkal indulnak a versenyzők tömegrajttal, és a megadott szintidő alatt kell minél több pontot érinteniük (melyeknek ráadásul különböző pontértékük is van, a távolabbi-nehezebbeknek nagyobb, a közelebbi-könnyebbeknek kisebb), miközben fokozatosan rájuk sötétedik. A terep a 2010-es Rövidtávú OB selejtezőről ismerős, részben lakótelepi, részben érdekes domborzatú erdős környezet.

A 40. Hungária Kupa és a 40 évvel ezelőtti 1975-ös HK évfordulójára tekintettel egy nosztalgiaversenyt is rendezünk, Retr-O 40 néven. Terveink szerint az 1975-ös Hungária 5. napi terepén, a Salgón futhattok majd a 40 éves térképpel. Az akkori ifik-juniorok most már az 55-ös, 60-as korcsoportban versenyeznek. Közülük sokan ma is futnak, szeretettel várjuk őket, de természetesen az 1975-ös verseny minden ma is aktív résztvevőjét, vagy akár azokat is, akik épp most akarják újrakezdeni. És persze várjuk a jóval fiatalabbakat, akik esetleg még meg sem születtek akkor. Az egyik akkori ifi vagy junior pályát fogjuk kitűzni, de lesz mód rövidebbek lefutására is. A versenyen igyekszünk mident „retró” módon megoldani, ha nem is mindenben az 1975-ös évet másolva, de úgy általában a ’70-es, ’80-as évek versenyeit visszaidézve. Tehát lesz 20 ezres térkép (az azóta megromlott látásúak dolgát könnyítendő a hátoldalon a pálya ki lesz nagyítva :- ), szöveges pontmegnevezés, a rajtban kézzel ütött gong és kézi működtetésű lapozóóra, hasra-hátra kötözős rajtszám, papírkarton, szúróbélyegző (és esetleg zsírkréta meg lila festékes „pecsét” is). A célban kézbe kapjátok majd a befutási sorszámot, az eredmények madzagra lesznek kitűzve, a pontokon a stekkek söröskupakkal kiszögezett félbevágott kártyalapok, és gulyáságyúban -de legalábbis kondérban- főzött teát adunk frissítőként. Akik korhű szerelésben állnak rajthoz, azokat külön pontozzuk és értékeljük. A mai fiatalok pedig összemérhetik magukat 40 évvel ezelőtti elődeikkel, vajon jobb időt tudnak-e futni most ugyanazon a pályán.

Az utóbbi évek Hungária Kupáin szokásos tájékozódási túraversenyt Fehér János és csapata szervezi. A Mobile-O lebonyolítását a versenyszám kitalálója, dr. Szlávik Zoltán irányítja majd. A Trail-O és a Tájbringa versenyről még folynak az egyeztetések, olyannyira, hogy még az is lehetséges, hogy utóbbi helyett vagy mellett ismét rászánjuk magunkat egy Tájékozódási Triatlon verseny megrendezésére. A világ legelső teljes tájtriatlon versenyét (ahol az úszás, bicikli és futás mind térképpel zajlik) ugyanis szintén Nógrádban, az 1997-es Palóc Triatlon keretében rendeztük meg Balassagyarmaton, amit azután még másik három követett, de most már jó néhány éve nem volt hasonló erőpróba. Épp itt lenne az ideje ismét belevágni, és akik nem hoznak magukkal kerékpárt, azok kedvéért egy Tájaquatlon (úszás+futás) kategóriát is ki tudnánk írni.

A következő behanarngozó írásunkban az előkészületek aktuális állásáról és a szabadidős programlehetőségekről olvashattok majd.

Várunk mindenkit szeretettel 2015 augusztusában!

Nógrádi Hungária Kupa rendezősége