20141026_svob4

A Szegedi Vasutas győzött az első Sprint Váltó OB-n

Izgalmas csaták minden kategóriában.

A sportág hazai történetének első Rövidtávú Váltó OB-jával folytatódott a négynapos bajnoki hétvége pénteken. A mezőny átköltözött a Miskolc Komlóstető városrészében kiépített minden igényt kielégítő versenyközpontba, ahol a Diósgyőri Tájfutó Club által rendezett három bajnokság célja lesz.

Az új versenyforma debütálása annak ellenére sikeres volt, hogy az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, szinte egész nap esett az eső, fújt a szél és a hőmérséklet is az ilyenkor megszokott alatt maradt. A nagyon gyors pályákon viszont szoros, fordulatos versenyeket láthattunk. A hosszan elnyújtott rajtolás miatt az éppen futó két-három kategória versenyét jól lehetett követni.

A felnőtt kategóriában az első futóknál Nagy Virág jött elöl egy négyfős (SZV-2, SPA, SZV-1, SIR) boly élén, ami jó egy perccel elhúzott a többiektől. A második körben Tugyi Levente az ötödik helyről hozta fel elsőnek a Diósgyőr váltóját, 11 másodperccel mögötte jött a Spari, a SZVSE pedig másfél percre leszakadt. Már ekkor látszott, hogy a dobogós helyekért ez a három váltó fog megküzdeni. A harmadik futóknál tovább fokozódtak az izgalmak, Tölgyesi Tamás az élen tartotta a DTC-t, de öt másodpercre csökkent az előnye a Sparihoz képest, miközben Kovács Ádám a nap legjobb idejével lőtávolon belülre csökkentette a SZVSE hátrányát. A befutó embereknél aztán Szerencsi Ildikó futott szenzációsat: az átfutóig utolérte, a kis körön pedig megelőzte Weiler Virágot, így végül a Szegedi Vasutas tíz másodperccel nyert a Tabáni Spartacus előtt, Zsigmond Száva pedig a harmadik helyre hozta be a Diósgyőri Tájfutó Club váltóját.

A gyermek kategóriában az első futóknál hat váltó érkezett 18 másodpercen belül, a második kör végén 10 másodpercen belül volt az első három, csak a harmadik futóknál kezdett el szétszakadni a mezőny. Akkor a DTC-1 elhúzott 37 másodpercre a Sparitól, miközben a DTC-2 három percre leszakadt, a többiek pedig újabb háromperces szünet után érkeztek csak. Az utolsó körön aztán Hajnal Dorottya megelőzte Bertóti Laurát, így a Tabáni Spartacus lett a bajnok, a dobogó további fokaira pedig a Diósgyőri Tájfutó Club váltói állhattak fel.

Ifiben a MOM két kör alatt felépített másfél perc előnyt Gárdonyi Csilla és Miavecz Balázs révén, ám a harmadik futóknál Szűcs Botond a DTC-t hozta fel az első pozícióba, kilenc másodperccel az SDS és 46 másodperccel a Tipo előtt. Az utolsó embereknél Goldmann Júlia simán behozta az élen a salgótarjáni váltót, a második helyre feljött a fokozatosan előrébb kerülő Tabáni Spartacus, a diósgyőriek pedig itt is megszerezték a harmadik helyet.

A bajnok váltók és tagjaik:
V14 – Tabáni Spartacus (Zacher Enikő, Barta Gergely, Bujdosó Zoltán, Hajnal Dorottya)
V18 – Salgótarjáni Dornyay SE (Fésűs Evelin, Strok Mihály, Biedermann Marcin, Goldmann Júlia)
V21 – Szegedi Vasutas (Novai Éva, Novai György, Kovács Ádám, Szerencsi Ildikó)
V105 – Diósgyőri Tájfutó Club (Halona Gergely, Hegedűs Ágnes, Magyar Zsolt)
V135 – Postás SE (Józsa Gábor, Riczel Zsuzsa, Nemesházi László)
V165 – Hegyisport Szentendre (Jankó Tamás, Kármán Katalin, Balla Sándor)
V195 – BEAC (Hegedüs András, Hegedüs Ágnes, Bíró Aletta)

Részletes eredmények itt.