Novemberi elnökségi ülés

Év végi témák a napirenden.

A 2017. évi Hungária kupa rendezői jogának odaítélésével kezdődött az ülés. Két pályázat érkezett, a Baranya Megyei Tájfutó Szövetség Orfű központtal, a Postás SE pedig Tapolca központtal adott be pályázatot. Vonyó Péter illetve Sőtér János ismertették 15-15 perces prezentáció keretében az elképzeléseiket a versenyközpontról, terepekről, kísérő programokról. Mivel az elnökség mindkét pályázatot magas színvonalúnak találta, egyből két Hungária kupa rendezéséről is döntött, így a pécsiek kapták a 2017-est, a Postás pedig a 2018-ast.

Less Áron következett a 2015. évi költségvetés előzetes összeállításával. Arra kérte az elnökséget, hogy még novemberben küldjék meg javaslataikat, hogy a költségvetés mely sorain változtatnának az előző évekhez képest. A beérkező javaslatok alapján dolgozza majd ki a következő ülésre a tervezetet.

A közgyűlés előkészítésével folytatta a főtitkár, aminek az időpontja február 28. (szombat) lesz, az elnökség elfogadta a meghívó szövegét, ami a napirendet is tartalmazza.

Paskuj Mátyás avatta be az elnökséget a Tájfutó Gála szervezési munkáinak állásába. Az időpont január 31., a helyszín a MOM Kulturális Központ, kialakult az est programja. Összeállt a rendezvény költségvetése, ami kb. 1,2 millió Ft, ennek a felét a belépőjegyekből, felét a Marketing Bizottság költségvetéséből tervezik biztosítani. A gála előtt Marketing Nap, másnapján Edzői Konferencia teszi teljessé a hétvége programját. Miután az elnökség rábólintott az anyagra, holnaptól megkezdődhet a rendezvény promótálása.

A gálán átadandó díjak odaítélése következett, Kovács Gábor, a javaslatokat begyűjtő munkacsoport vezetője vette át a szót. Az elnökség döntött a Skerletz Iván-díj, a Ripszám Henrik-díj, a Tájékozódási Futásért plakett és kitűző díjazottjairól.

Az év tájékozódási versenyzőinek járó díjakra a szakágak esetében Mets Miklós alelnök, a tájfutóknál pedig Fehér Ferenc edzőbizottsági vezető terjesztette elő a javaslatokat. Az elnökség döntése értelmében az év tájfutói: Szerencsi Ildikó és Lenkei Zsolt (felnőtt), Szuromi Hanga és Miavecz Balázs (utánpótlás); az év edzője: Viniczai Ferenc; az év tájkerékpárosa: Cseh Veronika és Rózsa László; az év TrailO-sa: Miháczi Zoltán.

Bizottsági beszámolókkal folytatódott az ülés, elsőként Domonyik Gábor ismertette a Térképbizottságét. A 2014-es bajnokságok térképeit a bizottság ellenőrizte és jónak találta. A beérkezett kérelmeket elbírálták. A digitális nyomtatás terén kedvező tapasztalatokat szereztek a közelmúltban, a jövőben a versenyek rendezőinek is támogatást kívánnak nyújtani ezen a területen. A bizottság három fővel dolgozta végig az évet, most Hegedüs Ábellel négyfősre bővült (erről is döntött az elnökség), ezzel lendületet kaphat a további munka.

A szakágak beszámolóit Mest Miklós adta elő. A tájkerékpárosok életében csendes év volt 2014, a korábban beindított projektjeik sikeresen folytatódtak. Részt vettek az összes korosztályos világbajnokságon, Cseh Veronika két ezüstérmet szerzett szeniorban.

A TrailO szakágban a versenyrendezések anyagi támogatása pozitív változásokat indított el. A VB-n  és az EB-n is részt vettek, mindkettőn csapatban is indultak. Szépen fejlődik a szakági honlap, amire egyre több angolból fordított anyag került fel. Bíró Fruzsina révén a nemzetközi szövetség versenyzői bizottságában is képviselik magukat.

A sítájfutók már az idei munkatervüknél tartanak, a hóhelyzet függvényében szeretnének minél több bajnokságot megszervezni. A szakág bevezette a sportágfejlesztési díjat, amit saját bevételként a versenyek színvonalának emelésére fordítanának.

A Szenior Bizottság élén változás történt: Lacsny Bálint helyett ismét Jenővári Gabriella veszi át a vezetését.

Hegedüs Ábel a Térképtár és Sporttörténeti Bizottságról elmondta, hogy begyűjtötték és rendszerezték a tavaly kiadott összes térképet. Két sportágtörténeti könyv kiadását is tervezik (Ripszám Henrik és a magyar tájfutás kezdetei című illetve egy Hrenkó Pálról szóló), előbbi már januárban meg fog jelenni, utóbbi még kezdeti állapotban van.

Kovács Gábor következett a Terephasználati és Környezetvédelmi Bizottság beszámolójával. Igyekeztek segíteni az egyesületeket az engedélyek beszerzésében; tervezték a Terephasználati Útmutató aktualizálását, de a most a természetvédelmi szerveknél zajló változások miatt ezt elhalasztották. A versenyek zöldítésének programja felemásan valósult meg, egyelőre nem a rendezők keresik a referenst, hanem fordítva. A téli szezonban ezen a téren szeretnének népszerűsítő lépéseket tenni (fórum, előadások, cikkek a Tájolóban és a honlapon).

Az egyebek között Less Áron elmondta, hogy az anyagi helyzetünk stabil, minden tagszervezet befizette a tagdíjat, év végi tartalékunk a tervek szerint alakul. 2014-ben 2309 fő váltotta ki a versenyengedélyt (öttel több, mint tavaly), ebből 996 fő 18 év alatti. Végül az elnökség elfogadta a gödöllői Kirchhofer József Sportegyesület tagfelvételi kérelmét, ezzel a tagszervezetek száma 91-re nőtt.