20150110_worldcup

Tove Alexandersson tarolt Tasmániában

A férfiaknál svájci győzelem minden számban.

Két erdei futammal folytatódott az első Világ kupa forduló programja Tasmániában.

Csütörtökön egy meglehetősen szintes és nagyon technikás terepen középtávú futamot rendeztek. A sziklák között több esélyes versenyző is sokperces hibákat tudott összehozni.

A nőknél Tove Alexandersson ismét fölényes győzelmet aratott: a 20 átmenetből 12-t megnyert, és egy 30-40 másodperces hibától eltekintve tökéletesen futott, így végül 2’38″ különbséggel nyert. Fölényére jellemző, hogy utolsó indulóként három versenyzőt is utolért (nem is akárkiket: Ida Bobach, Judith Wyder és Lena Eliasson), de egyik sem tudott végigjönni vele. A második helyre a norvég Mari Fasting, a harmadikra a svéd Maria Magnusson ért oda egyenletes futással, így teljesen skandináv lett a dobogó.

A férfiaknál a pálya feléig Olav Lundanes vezetett, ott azonban egy rövid átmenetben elkövetett félperces hibája után Daniel Hubmann került az élre, aki egy nagyon erős, hiba nélküli futással már ott is maradt a célig. Lundanes pálya vége felé még kisebbeket rontott, így végül 55 másodperccel a svájci mögött végzett. Harmadik a pálya első felében kétszer hibázó, majd a kilencedik helyről visszakapaszkodó Matthias Kyburz lett.

A hosszútáv a középtávhoz hasonló, de talán még szintesebb terepen volt. A nőknél érdekesen alakult a verseny, a pálya feléig még négyen is kb. azonos idővel álltak. Tove Alexandersson itt gyújtotta be a rakétákat, főleg amikor utolérte Sara Lüschert, aki majdnem a célig el is jött vele, és ez végül 3’51″ különbséggel a második helyet jelentette számára (a nála három másodperccel jobb idővel rendelkező Mari Fasting elfelejtett a frissítőn lyukasztani). A dobogó alsó fokára a svéd Emma Johansson állhatott fel.

A férfiaknál megismétlődött a múlt heti sprinten született eredmény: Matthias Kyburt, Daniel Hubmann és Gustav Bergman lett az első három helyezett. Kyburz tulajdonképpen simán nyert, végig vezetett, és a 3,5 km-es hosszú átmenetben is az övé lett a legjobb idő.

A Világ kupában a nőknél Tove Alexandersson már most nagy előnyre tett szert a mezőnnyel szemben, a férfiaknál pedig Matthias Kyburz és Daniel Hubmann azonos ponttal állnak az élen.

A verseny honlapja: http://oceania2015.com
A Világ kupa állása: http://ranking.orienteering.org/WorldCup