Januári elnökségi ülés

Beszámolók a tavalyi évről.

Elsőként a közgyűlés előkészületeiről számolt be Less Áron főtitkár. Kiküldték a meghívókat, lefoglalták a termet, felkérték a szervezőket. A legtöbb közgyűlés elé terjesztendő anyagot a februári ülésén fogadja el az elnökség.

A következő napirendi pont szintén a közgyűléshez kapcsolódott: a 2015. évi költségvetés tervezete. A tervezet az előző években kialakult szerkezetű, minimálisak az eltérések a korábbiakhoz képest. Az elnökség a februári ülésén dönt a végleges, közgyűlés elé kerülő változatról.

Ezután Dénes Zoltán ismertette a felnőtt és junior válogatott 2015. évi programját. A Felnőtt VB Skóciában, a Junior VB Norvégiában lesz, a részvételi költségek elég magasak, és az árfolyam esetleges változása miatt még nőhetnek is. Kérte, hogy erre való tekintettel a 2015-ben a válogatottra fordított költségvetési tétel legyen nagyobb. Az elnökség úgy döntött, hogy az árfolyamváltozásból adódó plusz kiadásokat a tartalékból fedezi.

Az elnökség elfogadta a válogatási elveket, amelyek nagyjából az előző évek rendszerét követik (a felnőtteknek áprilisban négykörös hazai előválogató, májusban Skóciában számonkénti válogató; a junioroknak négy hazai válogató április-májusban), némileg megnövelve a szövetségi kapitány lehetőségeit a szubjektív döntések terén.

Gera Tibor folytatta az utánpótlás válogatott programjával. Fő versenyük a kolozsvári Ifjúsági EB, aminek a helyszíne nagyon kedvező mind a költségek, mind a felkészülési lehetőségek szempontjából. A válogatás az előző éveknek megfelelően négy versenyből (ebből kettő Kolozsváron) a három legjobb százalék alapján történik. Kategóriánként négy fő utazhat, akik közül 1+1 fő kerülhet be szubjektív alapon; a +1 szubjektív lehetőséget csak azok kaphatják, akik korábban Ifi EB-n egyéniben az első 15-ben végeztek. Öt felkészülési edzőtábort terveznek, ebből három a felnőttekkel közös, kettő pedig Kolozsváron lesz.

Mivel az első válogatóverseny időpontja ütközik a megyei diákolimpiák időpontjával, az elnökség úgy döntött, hogy az első két válogató versenyt eredményesen teljesítő versenyzők számára megadja az Országos Diákolimpián a feljutás nélküli elindulás lehetőségét.

Bizottsági beszámolókkal folytatódott az ülés, elsőként Kovács Balázs került sorra az Ifjúsági és Sportágfejlesztési Bizottság anyagával, ami a beszámoló mellett a sportágfejlesztési támogatások 2014-es felhasználását is tartalmazta. Először fordult elő, hogy az edzőképzési támogatás keretét túlköltötte a bizottság, öt edző is kapott belőle. A működő edzők támogatására egy pályázatot írtak ki, de külön értékelték a létszám és az eredményesség szerinti teljesítményeket. A támogatott edzők listája három fővel bővült, immár 49 fő kapott támogatást. Csak egy pályázó esetében nem valósult meg a vállalás. A támogatott edzők tanítványainak rajthoz állás száma növekedett, annak ellenére, hogy az összes rajthoz állás száma kicsit csökkent.

Az utánpótlás edzőtáborok programja továbbra is sikeres, kilencen kaptak támogatást, összesen 312 résztvevő után.

Az iskolai népszerűsítő versenyek keretét nem sikerült kihasználni, ennek megfelelően a 2015-ben erre szánt összeget csökkenteni kívánja a bizottság. 2014-ben ebből a keretből támogatták az iranytuzz.hu honlap működését is.

2014 volt az első év, amikor minden megyében rendeztek diákolimpiát, ez egyértelműen siker. Az országos döntő mind szakmai szempontból, mind hangulatát tekintve jól sikerült.

A diákolimpiához kapcsolódva az elnökség döntött arról, hogy a 2015. évi Diákolimpia időpontja a rendező kérésére május 16-17-re módosuljon.

Miháczi Zoltán folytatta a Versenybizottság beszámolójával és a szabályzatok szokásos év eleji felülvizsgálatával. A bizottság szokásos feladatait végezte az év folyamán.

A Versenyszabályzatba bekerült az előzetes pályaadatok fogalma (a nevezési határidőig közzé kell tenni őket, és ha később eltérnek tőle, akkor ingyen átnevezhetnek a versenyzők); a közelmúlt vitáinak eredményeként pedig a szalagos pályákkal kapcsolatos ajánlások új részekkel egészültek ki.

A bajnoki rendszer változásai:
- átvezették az elnökség által korábban hozott döntések 2015-től érvényes elemeit (normáltávú OB selejtező eltörlése, Sprint Váltó OB bajnoki pontversenybe emelése);
- a normáltávú OB sorsolásánál érvénybe lép a kiemelt csoport (a mezőny erősebb tagjai hátul indulhatnak) rendszere;
- a váltó összeállításokat ezentúl a verseny előtti este le kell adni;
- az Egyesületi Váltó OB alapja ezentúl lehet a sprint versenyszám;
- az Országos Diákolimpia váltója ezentúl 60 perces lesz és nem lesz korlátozva a megyénként indítható váltók száma.

- Trail-O-ban a csapatbajnokság helyett ezentúl váltóbajnokságot rendeznek.

Fehér Ferenc ismertette az Élsport- és Edzőbizottság beszámolóját, akik a hagyományos feladataikat végezték (válogatott munkájának követése, edzői konferencia szervezése, sportágfejlesztési pályázatok véleményezése, javaslat díjazásokra). Szeretné a bizottság létszámát bővíteni, de eddig nem sikerült.

Scultéty Márton az Informatikai Bizottság anyagát adta elő annak titkáraként. Az állandó feladatok (informatikai és SportIdent rendszerek üzemeltetése) mellett a legnagyobb fejlesztésük, hogy a múlt héten megkezdte működését az új adatbank és a személy-szintű adminisztrációs rendszer, ami egy átfogó újítás első eleme.

Molnár Péter következett a Naptárbizottság beszámolójával, akik szokás szerint a jövőbeni versenyek pályáztatásával és az aktuális versenynaptár összeállításával foglalkoztak.

Az elnökség valamennyi beszámolót elfogadta.

Paskuj Mátyás kapta meg a szót a Tájfutó Gála szervezőjeként. A létszám már meghaladja a 200 főt, sikerült támogató cégeket találni és magánszemélyek is vásároltak támogatói jegyet.

Az egyebek között a Térképbizottság javaslatára az elnökség döntött az ’Év Térképe 2014’ díjról, amit Sümegi János kapott a Nagy-Kőmázsa térkép készítéséért.