20150121_iof

IOF hétvége

Elnökségi és bizottsági ülések.

A hétvégén Frankfurtban tartotta idei első ülését a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnöksége. Az ülésen elfogadták az egyiptomi szövetség jelentkezési kérelmét, így a tagok száma 79-re emelkedett. A döntés csak előzetes, a jövő nyári közgyűlésnek kell majd véglegesen ratifikálnia, hogy az afrikai ország teljes jogú taggá váljon.

Döntött az elnökség az alábbi világversenyek rendezőiről:
- Tájbringa Szenior VB 2016: Litvánia;
- Trail-O VB 2017: Litvánia;
- Sítájfutó Szenior VB 2017: Finnország.

A 2018-as Felnőtt EB-re egy jelentkező van: Svájc (Ticino központtal), május második hetében. Nem volt viszont jelentkező a 2019-es Felnőtt és a 2018-as Junior VB rendezésére, ezért itt újabb pályázatot fognak kiírni június 30., illetve március 15. határidővel. Eldőlt az is, hogy 2018-as Felnőtt VB július 27. és augusztus 5. között lesz majd (az már korábban eldőlt, hogy Lettországban).

Az elnökséggel párhuzamosan ülést tartott a legtöbb bizottság is. Jónéhány bizottságban személyi változások is történtek: a gyalogos szakági bizottságba (amelynek vezetője Less Áron) bekerült Janne Salmi, a finnek korábbi világbajnoka; a tájbringásba (ezt pedig Tálas Sándor irányítja) a lengyel Ludomir Parfianowicz. Új vezetőt kapott az IT bizottság Håkan Blomgren, és a környezetvédelmi bizottság Eje Andersson (a svéd szövetség alelnöke) személyében.

Az IOF áttekinti a jelenlegi versenyprogramot, amiben jelentős változások lehetnek. Megvizsgálják, hogy életképes-e a jelenlegi világbajnokságot ebben a formában működtetni. Korábban felmerült, hogy kétévente lehetne “erdei VB” és kétévente “városi VB”, ez a verzió újra terítékre kerülhet.

A Világ kupák rendezését üzleti alapokra helyeznék, ehhez felveszik a kapcsolatot a Niggli házaspár által képviselt csoporttal, akik látványosabbá, és a nézők, versenyzők, szponzorok számára egyaránt vonzóbbá kívánják tenni a sorozatot.

Bemutatták az IOF egységes informatikai rendszerét, az Eventort. Az Eventor-on keresztül lehet nevezni majd a Világranglista-versenyekre, illetve a világversenyekre. Minden ezeken résztvevő versenyzőnek regisztrálnia kell a rendszerbe. A további részletekről Petrócki Ádám, az MTFSz IT bizottságának vezetője tud felvilágosítást adni.

Szintén az IOF-fel kapcsolatos hír, hogy nemzetközi ellenőrző bírói tanfolyam lesz március 14-15-én Csehországban, Prostejovban. A hazai jelentkezéseket az MTFSz iroda várja február 16-ig.

Magyar vonatkozású információ még a gyalogos szakággal összefüggésben, hogy Molnár Péter lesz a 2016-os Felnőtt Európa-bajnokság asszisztens ellenőrző bírója.