Mi várható 2015-ben?

Itt a február, hamarosan talán a télből is kijövünk, és eljön az idő amikor bringára pattanhatunk, és térképpel a bringán, ismételten versenyre kellhetünk.

Ráadásul úgy alakul, hogy 2015-ben ezt az eddigi évekkel ellentétben, elég sokszor megtehetjük. Egyszóval áprilisban indul a szezon, és ilyenkor szoktam egy kis beharangozót írni, az idei várható versenyektől.

Mielőtt azonban a versenyekre térnék rá, meg kell említeni egy két szabály módosítást. Az első az IOF által kitalált törekvés, ami szerint túl sok lett a technikai fejlesztés az utóbbi időben, azért a hivatalos IOF versenyeken, megtiltotta a GPS-es órák, kütyük, telefonok stb. magunkkal cipelését a versenyre. Megjegyzem, hogy a mezőny jelentős részének GPS-es kilométerórája, Polarja, Garminja van a bringáján vagy a kezén, de ha az nincs is, az okos telefonján futtat egy Endomondot vagy Stravát ha másért nem, hát, hogy otthon a gépén elemezgesse. Magyar viszonylatban a szakágvezetés nem nagyon foglalkozott a törekvéssel, így egyelőre a magyar, nem IOF versenyken lehet használni a kütyüket, szigorúan nyomkövetésre, nyilván tájékozódásra tilos.

A Magyar Kupában is történtek változások. Az egyik ilyen, hogy aki indul, pontot kap, ha nincs túl a 300%-on. Illetve akkor is, ha a kategóriájában egyedül van. Ez nyilván egyfajta könnyítés és az oka, hogy kövessük a külföldi trendeket, ahol szintén így történik az elszámolás, illetve többektől is jött olyan visszajelzés, amely szerint, ha külföldön van MK futam akkor sokkal rosszabb pontot futnak, így nem érdemes ezért kimenni, és külföldiekkel versenyezni. Holott az idei MK-ban 8, de inkább 10 olyan futam is van, ahol igen jelentős külföldi részvételre van kilátás, ráadásul az osztrák, cseh illetve teljes nemzetközi palettát felvonultató mezőnyre, ami nyilván nagyon jó, de az MK győzelmek szempontjából nem kifizetődő! Szóval ez a könnyítés, hogyha egyedül vagy is magyar a kategóriádban, nem kell a külföldiekből számítani a pontot.

A másik jelentős változás, ami eddig is egy megosztott probléma volt, de most a kiírásban szerepel, hogy nem csak magyarok indulhatnak a magyar kupa összetettjéért, hanem MTFSZ-hez leigazolt külföldi sportolók. Ez nyilván elsősorban talán az M50-60-as mezőnyöket fogja érzékenyen érinteni, ha mondjuk Walter Dravetz azért kiváltja soproni rajtengedélyét.

A harmadik jelentős változás, egy szigorítás. Ahhoz hogy valaki a Magyar Kupába beszámítson, adott kategóriában legalább 6 futamon el kell indulnia, és 4-en érvényes eredményt kell elérnie. Kiskapu a rendezés. Ha valaki rendez az indulásnak számít, de pontot nem kap érte, viszont abszolválhatja a +2 indulását vele.

Vannak még apróbb változások, de ezek az MK kiírásból kiderülnek. És akkor nézzük a versenyeket, hogy miből és hol lehet csemegézni! Az Magya Kupa 16 futamból áll, a határon innen és a határon túl.

pannon_anna

Balatonalmádi Kupa & Pontbegyűjtő OB
Balatonalmádi, 2015. április 11-12.

Már április elején belekezdünk a versenyzésbe. Egy, talán mindenki által ismert terepen Balatonalmádiban Hites Viktor és a VBT lesz a vendéglátó. Ők a szombati bemelegítő középtáv után, a POB-al várnak bennünket egy olyan terepen, ami viszonylag esőbiztos, sokan régen azt gondolták, csak egy tekerés a házak között, aztán a terep hamar bebizonyította, hogy ennél több van benne. Volt itt HOB, KOB, Master VB sprint is, és hogyha ez még nem elég vonzó, az osztrák utánpótlás válogatott is jelezte részvétét, így talán bringásokban sem lesz hiány. Évkezdetnek nagyon jó lesz!

Osztrák Kupa
Grosmittel, 2015. április 25-26.

A Bécsújhely környéki terepek és a rendezés garancia a jó versenyre, pláne hogy ezt még a komplett osztrák mezőny is megszínezi. Az osztrák sprint OB-val és csak flashbacknek egy hosszútávval várnak bennünket a sógorok.

Világ Kupa
Várgesztes, 2015. május 1-3.

Idén sikerült a szakágnak megpályáznia ismételten egy világkupa megrendezését. A helyszín egy már évek óta nem használt terület, Várgesztes térsége. Akik jártak ezen a terepen évekkel ezelőtt, azok pontosan tudják mire számíthatnak. Mély völgyek, meredek hegyoldalak. A fennsíkon és a völgyekben mennek a jobbnál jobb utak. Ha hibázol súlyos szinteket veszthetsz. Ráadásnak a komplett világ elit, és a teljes cseh mezőny tiszteletét teszi a debyn, köszönhetően hogy nem csak VK, hanem Cseh Kupa is. Egy tömegrajtos normál táv (ez új szám az IOF-nél) egy középtáv és egy normál váltó vár a megjelentekre. Ráadásul a szenior kategóriák a World Master Series futamai is, ezért 5-évenkénti korhatárokkal kerülnek megrendezésre. A rendezőség mindenféle egyéb szolgáltatással is várja a versenyzőket, de figyelem az „A” kategóriás szállás csak február 28.-áig foglalható!

Herend Kupa és Hosszútávú OB
Herend, 2015. május 16-17.

Viktor kapott még egy versenyt az idényben. Ráadásnak talán a legrangosabb OB megrendezését kapta meg, plusz hozzá egy osztrák válogatott edzőtábort. Így aki ráér, azt Veszprém környékén nem csak ez a két hétvégi verseny várja, hanem mellé csütörtök pénteken még egy edzőtábori lehetőség. Bízzunk benne, hogy remek versenyek lesznek ezek is, bár aki szombaton a Bakony maratont választja, és vasárnap akar a HOB-on  eredményt elérni, annak erőteljes téli alapozásra lesz szüksége.

Pannon MTBO

Nagyvázsony, 2015. július 18-19.

A VB középtávjának terepe egy kis kiegészítéssel. És ha ez nem lenne elég, a verseny mellé még Osztrák Kupa futam is. A magyar tájbringa 2 hónapos kihagyás után egy hétvégére, a nyár kellős közepén feltámad, és egyből három versenyt produkál. Szombaton egy sprint, majd szombat délután a szokásos Sprint Váltó OB kerül lebonyolításra. Vasárnap, csak hogy mindenki érezze a törődést, egy hosszútáv vár a mezőnyre.

Szlovák Kupa
Pozsony, 2015. szeptember 5-6.

Ismét egy hatalmas, összevont verseny. Egyszerre osztrák, szlovák, cseh és magyar kupa is, amit a pozsonyiak rendeznek. Ismerve a terepeiket, a hozzáértésüket, egy remek verseny ígérkezik szeptember legelején, hatalmas mezőnnyel. Érdemes rá kiruccanni, lévén hogy Pesttől autópályán 2 óra.

Sprint OB és Borsod Kupa (Cica Krossz)
Miskolc, 2015. szeptember 26-27.

A mesés keleten vár mindenkit a DTC lelkes csapata, hogy a 2014. évihez hasonlóan remek versenyekkel kápráztassanak el bennünket. A Sprint OB terepét úgy titkolják, hogy arról szinte semmit sem lehet tudni, de ismerve Cica és Bandi agyafúrtságát, nem lennék meglepve ha Miskolc valamelyik hatalmas gyártelepén kellene keresgélnünk a pontokat, de ez persze csak az én véleményem, az igazság majd kiderül. És bízzunk abban is, hogy a Borsod Kupa folytatja a tavalyi kezdeményezését, és idén is belekóstolhatunk a ciklokrossz rejtelmeibe, valamivel talán szélesebb kanyarokkal, mint tavaly.

Középtávú OB és Macabbi Kupa
Abaliget, 2015. október 3-4.

Tavaly a szezon kezdet idén a szezonzárás került Paskuj Matyiék kezébe. Tudjuk, hogy Matyi mindig remek versenyekkel kedveskedik nekünk, remélhetőleg idén is. A verseny a Mecsekben kerül lebonyolításra, így izguljunk, hogy nem szakad ránk az ég, és egy évtized után ismét tájbringások száguldozhatnak a Mecsek lankáin.

Ezek voltak az MK futamok, de a szezon idén nem csak ebből fog állni. Lesznek egyéb, de annál fontosabb és látványosabb versenyek is.

Megalódusz Kupa Pontbegyűjtő
Nagykovácsi, 2015. augusztus 1.

László vár mindenkit sok szeretettel Nagykovácsiba, a házi terepére, egy remek kis versenyre. Aki 2013-ban volt a Forradalmi MTBO-n az tudhatja, milyen remek hangulatú versenyt lehet a Muflon itatónál rendezni.

Hungária Kupa
Salgótarján, 2015. augusztus 15.

A Hungária Kupa első napján látják vendégül a szakágat a tájfutók Salgótarján környékén. Remek terepek vannak arrafelé, de lévén, hogy rendező nem sok lakik a környéken, így már vagy 15 éve nem jártunk ott versenyen. Akinek ideje és kedve engedi, mindenképpen látogasson el a Hungira.

Börzsönyi MaKáKó
Királyháza, 2015. augusztus 29.

Orsinak tavaly annyira bejött a Börzsönyi rendezést, hogy idén is vendégül akar minket látni. Aki szereti ezt az óriás pontbegyűjtő jellegű, bike adventure feelinget, annak mindenképpen ott a helye a Börzsönyben. Remek volt tavaly is, idén meg talán még hideg és sár sem lesz.

Az évnek vannak külföldön is nagy durranásai. Eleve a VB Csehországban van, ami már önmagáért beszél, hogy remek terepen, remek szervezés mellett fog megvalósulni. Bár, idén nem összevont VB, így a szeniorok nem ugyanott szállnak ringbe az érmekért, mint a felnőtt elit és junior versenyzők.

Plzeni 5 napos
2015. július 2-6.

Az év legnagyobb durranása viszont egyértelműen a Plzeni 5 napos, a tájbringa O-Ringenje. 500 versenyző, sőt a VB miatt lehet, hogy még több. Ráadásul Ostende központtal, amely camping felett található, ha lehetek részre hajló, a világ általam látott legjobb terepe. És ha még ez nem lenne elég vonzó, a verseny keretein belül két világranglista futam, illetve a Cseh Sprint OB is helyet kapott, ami ráadásnak Plzenben, általában városi sprint szokott, lenni, amibe mindig beletesznek valami hihetetlen meglepetést. És ha még ez sem vonz mindenkit, akkor felhívnám a figyelmet a VK-ban lévő sörsátorra, és arra, hogy a magyarok igen nagy különítménnyel szokták látogatni ezt a remek versenyt.

Ezeken kívül természetesen idén is lesz CSTSZ, bár a novemberi káresemények miatt a Budai-hegyekből kicsit lejjebb jövünk a kevésbé fagyveszélyes helyekre. Illetve, lehet maratonozni, 24-órás is lesz idén. Egyszóval egy remek bringás szezon körvonalazódik 2015-re!

Vajda Péter