20150302_hungaria0

Nógrádi Hungária Kupa

Folytatódik beharangozó sorozatunk.

Kevesebb, mint fél év választ el bennünket az idei év legnagyobb magyar tájfutó rendezvényétől, az 5 napos Nógrádi Hungária Kupától. Korábbi cikkeinkben igyekeztünk beszámolni a verseny eddigi előkészületeiről, most lássuk a legfrissebb fejleményeket!

December közepe óta olvasható a kiírás a verseny honlapján, magyar és angol mellett további hét nyelven is. Reményeink szerint szép számú külföldi versenyző tiszteli meg majd versenyünket, az első külföldi nevezések már meg is érkeztek Luxemburgból, igaz ők idegenbe szakadt hazánk fiai. Nevezni tehát már lehet az ENTRY-n keresztül, sőt ezen kívül a rendezőség által biztosított szállások is foglalhatók, továbbá  étkezési  és parkolójegyek is rendelhetők az online nevezőfelületen. Az 5 napos összetett versenyen kívül a 3. nap délutánján önálló országos rangsoroló versenyként megrendezésre kerülő 3×3 fős váltóra (mely évek óta hazánk legnépesebb váltó-kupaversenye), valamint a mikrosprintre, az alkonyati pontbegyűjtőre és a Retr-O 40 versenyre az Entry-ben, míg a többi kísérőversenyre (tájbringa, tájékozódási túraverseny, Mobile-O, Trail-O) e-mailben nevezhettek.

Január közepén a rendezőség újabb terepbejárást tartott, véglegesítettük a napi futamok célhelyeit. Ezekről és a napi terepekről gazdag képgaléria található a honlapon. Szövegesen nehéz visszaadni a terepek és célhelyek változatosságát, ám ha mégis meg kell próbálnunk, akkor a következők szerint jellemeznénk:

Az 1-2. nap célhelye Kazár falu központjában lesz, a minden évben megrendezésre kerülő Laskafesztivál színhelyén. Itt kellő nagyságú terület áll rendelkezésre parkolónak, klubsátrak felállítására, a cél kiépítésére. Mindezt úgy, hogy egy jól kiépített gyermekjátszótér, több népi építészeti emlék, tájház, szénbányászati emlékmű, bányászház, Palóc Galéria van a cél közvetlen közelében.

Az első napi – tájfutásra korábban sohasem használt – terep rövidített normáltávú futamának térképével Dénes Zoltán már jól halad, rajta van a híres kazári riolittufa-erózió is. Technikásságára jellemző, hogy a legelőször elkészült fél négyzetkilométernyi területen mindössze egy ösvény megy keresztül, viszont a szintvonalak és a sziklaalakzatok zavarba ejtő részletgazdagsággal jelennek meg ugyanezen a részen.

1. napi térkép
1. napi térkép

A második napi normáltávú futam terepét csak kevesek ismerhetik, mert ehhez vagy évtizedekkel ezelőtt kellett itt versenyezniük, vagy esetleg a 2013-as ONEB döntő hosszabb pályáin indulniuk. De még az ő számukra is lesz újdonság, hiszen a faluról és annak környékéről most először készül térkép.

Míg az 1-2. és 4-5. napi célterületeket rövidebb autózás után lehet elérni, addig a 3. napi hosszított rövidtávú futam célja a Versenyközpont közvetlen közelében, a legtöbb szálláshelytől pár perc sétára lesz. A Tóstrand melletti ligetes-parkos területre futnak majd be a versenyzők, miután teljesítették a Beszterce lakótelep trükkös háztömbjei között és a Gedőcz-tető oldalának szintvonalakkal finoman cizellált, jól futható tölgy- és bükkerdőiben kitűzött pályát. A térképet már készíti Vancsik Nándor, következő cikkünkban várhatóan már részletet is fogunk belőle bemutatni.

A 4-5. napi célhely jó eséllyel pályázhat majd a legszebb panorámájú aréna címére. A közeli Salgóvár, Kis-Salgó vagy más néven Boszorkány-kő és Szilvás-kő csúcsai mellett egy picit távolabb a Pécs-kő, a Karancs, a Medves-magasa ormai, kedvező látási viszonyok esetén pedig a Cserhát, a Mátra, a Bükk vonulatai, sőt alkalomadtán akár a Magas-Tátra hófödte bércei is láthatóak innen, melyek megtekintéséhez ajánljuk a célhely közvetlen közelében álló, a közelmúltban épült Mogyorósi-kilátót.

Kilátás a Mogyorósi kilátóból
Kilátás a Mogyorósi kilátóból

A 4. napi középtávú verseny a geológiai érdekességekkel, különleges sziklaalakzatokkal és domborzati formákkal tarkított Szilvás-kő környékén lesz. A terep legelső tájfutó térképét Sőtér János fogja készíteni (de előbb még a Postás Kupa térképének kell végére érnie :- ). Következő cikkünkben várhatóan már ebből is tudunk részletet bemutatni, addig álljon itt most egy fotó a vadregényes sziklákkal megszórt öreg bükkerdőről.

4. napi terep
4. napi terep

Az 5. napra hagyományosan a vadászrajtos futam marad, ezúttal rövidített normáltávon. A terep ezúttal is csemege, Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkjának egy részén, és az azt övező, az egykori szén- és kőbányászat nyomait magán viselő, ezáltal kellőképpen zegzugos domborzatú oldalakon futhattok majd. Ez a térkép szinte már teljesen kész, Czímer Z. József már januárban a legutolsó simításokat végezte rajta.

5. napi térkép
5. napi térkép

Aki a rendezőségen keresztül foglalható szállásoknál magasabb színvonalúakra, vagy a Versenyközpont zsivajától távolabbiakra vágyik, az a honlapon további lehetőségekről tájékozódhat. Ugyanígy megtekinthetők ott a szabadidős programok eltöltésének lehetőségei is.

Ha valaki nyári tájfutó programként nem elégszik meg a Nógrádi Hungária Kupával, annak figyelmébe ajánljuk a honlapon felsorolt partner versenyeinket. Európa-szerte több mint egy tucat több napos nagy nyári verseny honlapjára mutat link, és természetesen a Hungária weboldala is elérhető az ő honlapjaikról.

Már csak fél év van hátra!
Szeretettel várunk augusztusban!

Nógrádi Hungária Kupa rendezősége