20150405_hob

Szoros befutók

Szerencsi Ildikó és Józsa Gábor a hosszútávú bajnokok.

Kellemes tavaszi időben rendezte a Maccabi VAC tájfutó szakosztálya az év első bajnokságát, a hosszútávút. A bajnoki rendszer reformjának eredményeként ezúttal első alkalommal (a legidősebb szeniorokat kivéve) tömegrajtos formában került sor a versenyre. Ennek köszönhetően izgalmas csatákat követhettünk, volt olyan kategória, ahol 35 másodpercen belül ért célba az első hat.

A tavalyi Normáltávú OB-t szintén alföldön rendezték, akkor Szerencsi Ildikó és Józsa Gábor simán nyerték a felnőtt kategóriát, elsősorban fizikailag emelkedve a mezőny fölé. Úgy tűnik, hogy az erőviszonyok nem nagyon változtak, a férfiaknál még a dobogóra is ugyanaz a három versenyző került, mint októberben.

A nőknél Szerencsi Ildikó kiemelkedett a mezőnyből, végig vezetve nyert, és noha féltávnál még ketten is látótávolságon belül voltak mögötte, a pálya második felében fokozatosan növelve az előnyét a végén ötperces győzelmet aratott. A második helyre Novai Éva jött be, mögötte másfél perccel pedig egy szorosabb boly következett, aminek az élén Bertóti Regina szerezte meg a bronzérmet.

A férfiaknál a második pillangó végén (kb. a táv 30%-ánál) összeállt a vezető hármas: Baumholczer Máté, Kovács Ádám és Józsa Gábor, akiknek ráadásul innentől ugyanaz volt a kombinációjuk is. Egy órán át kerülgették egymást, ekkor Kovács Ádám négy egymásutáni átmenetből háromban is hibázott egy-egy percet, így lőtávolon kívül került. A másik két versenyző meccse az utolsó egy-másfél kilóméteren dőlt el, ahol Józsa Gábor szép lassan elhúzott Baumholczer Mátétól és végül 44 másodperccel előtte ért célba.

20150405_hob2Baumholczer Máté gratulált elsőként Józsa Gábornak

Juniorban a lányoknál Weiler Virág és Szuromi Luca a pálya elején partiban voltak, ám a második pillangó a Sparis versenyzőnek sikerült jobban, lerázta ellenfelét és végül nyolc percc előnnyel érkezett a célba. A harmadik helyre Péntek Gréti jött be. A fiúknál Miavecz Balázs az utolsó kilóméteren darálta be Kovács Bertalant, a harmadik helyet Hajdu Erik szerezte meg az erősen foghíjas mezőnyben.

Az ifjúságiaknál a lányok között izgalmas befutócsatában dőltek el a helyezések, az első öt helyezett 26 másodpercen belül haladt át a célvonalon. A két lengyel versenyzőt kivéve a listából Viniczai Csenge, Néda Ágnes és Hajnal Dorottya lettek a magyar bajnokság dobogósai. A fiúknál Zacher Márton a pálya végén kerekedett klubtársa, Egei Patrik fölé, a harmadik helyen Porgányi Márk törte meg a Sparis sormintát.

További részletek a verseny honlapján: http://tajfutas.maccabi.hu/index.php/hu/orszagos-hosszutavu-bajnoksag