20150422_sulivb

Iskolai világbajnokság

Egyszámjegyű helyezések.

A törökországi Antalya volt a házigazdája az Iskolai Tájékozódási Futó Világbajnokságnak. Összesen 22 ország nevezett az eseményre, hazánkat a pécsi Szent Mór Iskolaközpont csapata képviselte, név szerint: Gáspár Kata, Hamburger Ágnes, Martos Hanga, Tóth Eszter, Viniczai Csenge, illetve Kovács Barnabás, Ormándi Lázár, Ortmann András, Schauermann Kristóf, Szuromi Mátyás. A versenyzőket Bayer László, Kovács Filoménia és Viniczai Ferenc csapatvezetők kísérték.

A világbajnokság egy normál- és egy középtávú futamból állt. A hivatalos programon kívül az utolsó nap egy sprint pontbegyűjtő csapatversenyt is rendeznek Friendship Event néven, ahol a csapattagok különböző országokból kerülnek ki. Az egyéni versenyen nyolc kategóriában lehetett indulni, a két nem és két korosztály mellett aszerint is megosztották a mezőnyöket, hogy az iskolájukat vagy a nemzetüket képviselik a futók (a pécsiek az előbbibe tartoztak).

A vasárnapi megnyitó után a mezőny hétfőn túl is esett a normáltávú versenyen, ami egy nagyrészt jól futható fenyőerdőben zajlott, amit helyenként meredek, köves oldalak és borókaszerű aljnövényzetes foltok tarkítottak. Ezen a napon a legjobb eredményt Viniczai Csenge érte el, aki nyolcadik lett, úgy, hogy az első öt helyen skandinávok végeztek. A többi lány egy kupacban, a középmezőnyben végzett: Gáspár Kata a 49., Hamburger Ágnes az 50., Tóth Eszter az 58. helyen (Martos Hanga sajnos nem lett értékelhető). A fiúk egyenletesebb teljesítményt nyújtottak: Szuromi Mátyás 20., Lázár Boldizsár 21., Kovács Barnabás 38., Ortmann András 62., Schauermann Kristóf 84. lett, ez bíztatónak tűnt a csapatverseny szempontjából.

A keddi pihenőnap után ma rendezték a középtávú versenyt egy sziklákkal alaposan megszórt, elég szintes, de jól futható fenyőerdőben. A mieink eredményei eléggé hasonlítottak a normáltávon elértekhez. Viniczai Csenge egy helyet előrelépve a hetedik, ezzel a legjobb nem skandináv (az első hatban három finn és három svéd szerepelt) helyezett lett. A többiek versenye általában jobban sikerült a hétfőinél: Gáspár Kata 28., Martos Hanga 33., Tóth Eszter 64., Hamburger Ágnes 69. a listában.

A fiúknál szintén tiszta skandináv dobogó alakult ki, az első kilenc helyet is három ország (Franciaország, Finnország, Svédország) versenyzői adták. A magyarok között ugyanaz a sorrend alakult ki, mint a normáltávon, és a helyezési számaik sem nagyon változtak: Szuromi Mátyás a 19., Lázár Boldizsár a 24., Kovács Barnabás a 28., Ortmann András a 2., Schauermann Kristóf a 96. helyen végzett.

A két egyéni szám lezárultával kialakult a csapatverseny eredménye is, amibe három versenyző ideje számított. A Szent Mór Iskolaközpont csapata a lányoknál hetedik, a fiúknál hatodik helyen végzett. Gratulálunk!

További részletek a verseny honlapján: http://www.isfwsco2015.org/