20150511_10mila2

Kettős svéd győzelem a 10milán

Szuromi Hanga bronzérmes az ifik között.

A tavalyi újítások után a férfiak versenye idén visszatért a tradícionális formájához, vagyis sötétben kezdődik, a harmadik pálya az éjszakai hosszú, és az utolsó futóké lett a leghosszabb pálya. A tíz pályából idén a férfiaknál három volt egyenes, míg a nőknél ötből egy, éppen a leghosszabb, a negyedik.

A program az utánpótlás váltóval kezdődött, ahol szép magyar siker született: Szuromi Hanga dobogóra állhatott a Turun Suunnistajat váltójával, aminek az első futója volt.

Szokás szerint a nők váltója is még világosban lezajlott. Sokáig szoros volt a verseny, és noha sokan azt jósolták, hogy a negyedik pálya lesz a sorsdöntő, de még azután is hat váltó 49 másodpercen belül futott be. Az utolsó körön aztán Emma Johansson (Domnarvets) és Elin Hemmyr Skantze (Järlä) hamar leszakították a többieket, a pálya második felében pedig Johansson volt erősebb, így végül 39 másodperc előnnyel érkezett a célba. A harmadik helyre Tove Alexandersson hozta be a Stora Tuna váltóját a nyolcadik helyről, a legjobb időt futva a pályán.

A férfiaknál is nagyon lassan szakadozott szét a mezőny, és az esélyesek végig az élbolyban tudtak maradni. Végül öt váltó futhatott ki az utolsó körre gyakorlatilag együtt. Először az élen haladó Fredrik Johansson (Lidingö) szállt ki az elsőségért folytatott versenyből két hibával, majd Wojciech Kowalski (Tyrving) veszítette el a kontaktust a többiekkel, amikor másik kombinációra került, így végül hárman maradtak: Thierry Gueorgiou (Kalevan Rasti), Eskil Kinneberg (IFK Götebörg) és Magne Dæhli (Halden). Érdekesen alakult a verseny, mivel senki nem akart előre menni, egyre lassabban haladtak. Végül a francia állt az élre, de nem vált be a taktika, ugyanis a két norvég lehajrázta, így végül Göteborg, Halden, Kalevan Rasti lett az első három sorrendje.

Ezzel nem sikerült a triplázás a Kalevan Rastinak (tavaly és tavalyelőtt is ők nyertek), viszont az IFK Göteborg történelme első 10mila győzelmét aratta. Ezzel mind a férfi, mind a női váltót svéd klub nyerte, amire 2005 óta nem volt példa.

A magyarok közül Bakó Áronnak sikerült a legjobban a verseny: a Söders-Tyresö váltójában az éjszakai hosszú pályán a harmadik legjobb időt futotta, ezzel felhozta váltóját a 67-ről a hetedik helyre, és végül a 72. helyen végeztek.

A legjobb váltó helyezést Lenkei Zsolt érte el, aki a 27. helyen végzett az IFK Mora váltó ötödik futójaként. Kerényi Máté 54. lett a Lidingö kettes váltó nyolcadik futójaként; Baumholczer Máté második futó volt a Lahden Suunnistajat 77. helyezett váltójában.

A nőknél Kelemen Bernadett és Szerencsi Ildikó a Hämeenlinnan Suunnistajat 62. helyezett váltójában szerepeltek második és ötödik futóként; Szerencsi Dóra a Järlä hármas váltójával 111. lett.

További részletek a verseny honlapján: http://10mila.se