Ismét nálunk járt a nemzetközi elit

A Várgesztesen rendezett Világkupa fordulón és a hozzá kapcsolódó Magyar Kupán 23 nemzet közel 400 versenyzője vett részt.

A három versenynap mindjárt egy premierrel indult: a frissen bevezetett tömegrajtos verseny debütált az első napon. Ennek már voltak előzményei a korábbi években, sőt, a hazai rendezésű WRE futamok illetve Világkupák történetében jelentős szerepet kaptak a tömegrajtos, egyéni versenyek, de ez akkor még a hosszútáv variációjának számított, önálló – a hosszútávnál valamivel szelídebbre méretezett – versenyként csak idén télen került be a szabálykönyvbe. A jókora egyenes szakasszal, majd a versenyzőket pillangókkal szétdobó, 85 percesre tervezett pályákon még napsütésben versenyezhetett a Világkupa mezőnye, ezen a hétvégén utoljára. Így kimondottan jó hangulatban telt a verseny, melyet a férfiaknál fej-fej melletti küzdelemben a finn Jussi Laurila nyert meg, csak centikkel megelőzve az orosz Anton Foliforovot. A harmadik az osztrák Kevin Haselsberger lett, szintén hajrában francia ellenfele, Yoanne Garde előtt. A legjobb magyar elit versenyző ezen a napon Holluby András lett (40.), őt nem sokkal követte – szinte egymás mellett – Rózsa László és Beöthy Ádám a 41-42. helyeken, majd egy újabb hazai hajrá következett, melyből Bedő Csaba (55.) került ki győztesen Kirilla Péter (56.) előtt. Tamás Tibor a 66. helyet szerezte meg.

mass_men

Jussi Laurila a hajrában, mögötte teljes takarásban Anton Foliforov (fotó: CycloDress.cz)

A nők versenyében sima győzelmet aratott Emily Benham Nagy-Britaniából, a második a finn Ingrid Stengard, a harmadik az orosz Svetlana Poverina lett. Az egyetlen magyar induló, Füzy Anna precízen belőtte a mezőny közepét: 18. lett.

A szombati középtávú verseny már végig esős, kellemetlenül hideg időben zajlott, ami nem is a terep alsó részét jellemző homokos, lapos erdőben volt probléma, hanem a pálya elején, amikor egy emberes húzás keretében az elit versenyzők ismét megjárták a gesztesi fennsíkot. A férfiaknál ezen a napon francia győzelem született Baptiste Fuchs révén, aki azon kevesek egyike, akik nem tájfutóként, hanem kerékpárosként kezdték sportkarrierjüket. Őt az előző napi győztes, Jussi Laurila követte tisztes távolból, a harmadik  pedig mindössze egy másodperccel lemaradva egy fiatal litván tehetség, Jonas Maiselis lett. A magyar csapatból ezúttal Rózsa László lett a legeredményesebb, ő a 39. helyen végzett, Beöthy Ádám a 45., Bedő Csaba a 46., Holluby András az 51., Kirilla Péter az 58., Tamás Tibor pedig a 64. lett.

middle_men

Ígéretes klónozási kísérlet a dobogón: Jussi Laurila, Baptiste Fuchs és Jonas Maiselis (fotó: Kocsik Árpád)

A nőknél Emily Benham duplázott, méghozzá több, mint két perc előnnyel nyert a finn Antonia Haga előtt, akit a finn csapat egy másik tagja, Ingrid Stengard követett. Füzy Anna nem mozdult el a 18. helyről.

A Világkupa zárónapján kitartóan kellemetlen időben a három fős vegyes váltó került megrendezésre. A kimondottan fordulatos, végig izgalmas versenyt (ld. 1., 2. illetve 3. futók) végül a francia csapat nyerte Hana Garde, Baptiste Fuchs illetve Cédric Beill összeállításban. Második lett Finnország, a harmadikak a csehek. A magyar csapat Anna kifejezetten rossz kezdése után a 22. helyen váltott (27 csapatból), majd innen Beöthy Ádámnak sikerült feljönni a 20. helyre, amit Rózsa László tovább javított a 18-ra. Ez a második csapatok levonása után végül a 10. helyet jelentette a nemzetek rangsorában.

relay

A győztes francia váltó (fotó: Kocsik Árpád)

A mezőnyből beszűrődő visszhangok alapján a Világkupa egyetlen bánata az időjárás volt, amúgy csupa pozitívumot lehetett hallani, ami mindenképp szép emlék lesz a rendezői csapatnak, amíg kiheverik ezt a versenyt és elszánják magukat valami hasonló kaliberű vállalásra.