20150518_odol

Hatan dupláztak

Demeter Ambrus mindhárom számban aranyat szerzett az Országos Diákolimpián.

A Zalaegerszegi Tájfutó Club rendezte az idei Országos Diákolimpia döntőt Zánka központtal. Az ifjúsági centrum remek versenyközpontnak bizonyult, hiszen amellett, hogy itt el lehetett szállásolni a mezőnyt, a három évvel ezelőtti Rövidtávú OB-ra készült térkép a sprint és a váltó szám helyszíne is lett. A hatalmas lelátóval rendelkező helyi stadionban igazi arénába futhattak be a versenyzők, remek volt a hangulat.

A szombat délelőtti rövidtávú döntőben a gyors, útvonalválasztást nem igazán kínáló pályákon szoros eredmények születtek.

A győztesek névsora:
NII: Lantai Lili (Hriszto Botev Általános Iskola, Veszprém)
NIII: Zempléni Lilla (Szilágyi Erzsébet Általános Iskola, Budapest)
NIV: Gárdonyi Csilla (ELTE Gyakorló Általános Iskola, Budapest)
NV: Sárközy Zsófia (Szent Angéla Ferences Gimnázium, Budapest)
NVI: Szuromi Luca (Pécsi Művészeti Gimnázium)
FII: Bálint Ádám (Báthory István Általános Iskola, Veszprém)
FIII: Bujdosó Zoltán (Szent Imre Általános Iskola, Budapest)
FIV: Demeter Ambrus (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc)
FV: Zacher Márton (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest)
FVI: Peregi Dániel (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Budapest)

A délutáni váltó is fordulatosan alakult, igaz, ez annak is köszönhető, hogy a nem kötött sorrendben futott különböző hosszúságú pályák miatt menetközben nem kapunk reális képet a verseny állásáról.

A lányoknál teljes budapesti siker született, az első három helyen fővárosi váltók végeztek: Hajnal Dorottya, Kálmán Tamara és Sárközy Zsófia nyertek; Zempléni Lilla, Kézdy Borbála, Gárdonyi Csilla lettek a másodikak; és László Dorottya, Kálmán Imola, Zacher Noémi szerezték meg a bronzérmet.

A fiúknál az borzolta a kedélyeket, hogy a mezőny közel fele (23 váltó a 41-ből) kiesett a versenyből. Az elsőséget Borsod megye szerezte meg Takács Gergely-Demeter Ambrus-Szűcs Botond összeállításban, mindössze 12 másodperccel előzve meg Csongrád megyét (Rácz Zoltán-Szabó Levente-Jónás Ferenc) és 67 másodperccel Budapestet (Klement Kelén. Pályi Lőrinc, Miavecz Balázs).

Vasárnap a 2003-as Hungária kupán megismert és erre az alkalomra teljesen újrahelyesbített Diszel-Zalahaláp közötti területen következett a normáltávú döntő. A terep elég változatos képet mutatott: a rohanós nyílt részektől a folyamatos figyelmet igénylő jól futható ültetett fenyveseken keresztül az alacsony láthatóságú és futhatóságú lombos erdőkig minden előfordult.

Az alapvetően gyors pályákon általában az esélyesek nyertek, a rövidtávú bajnokok közül hatnak is sikerült a duplázás. Demeter Ambrus, aki a váltó elsőséget is be tudta gyűjteni, lett a hétvége legeredményesebb versenyzője három arannyal. Érdekesség, hogy két kategóriában is holtverseny alakult ki az élen.

A bajnokok:
NII: Kocsik Eszter (Eszterházy Károly Általános Iskola, Eger) és Orosz Viktória (Vass Lajos Általános Iskola, Budapest)
NIII: Zempléni Lilla (Szilágyi Erzsébet Általános Iskola, Budapest)
NIV: Gárdonyi Csilla (ELTE Gyakorló Általános Iskola, Budapest)
NV: Pataki Réka (Babits Mihály Gimnázium, Pécs)
NVI: Szuromi Luca (Pécsi Művészeti Gimnázium) és Fésűs Evelin (Uzoni Péter Gimnázium, Salgótarján)
FII: Sarkadi Lehel (Brenner János Általános Iskola, Szombathely)
FIII: Bujdosó Zoltán (Szent Imre Általános Iskola, Budapest)
FIV: Demeter Ambrus (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc)
FV: Zacher Márton (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest)
FVI: Dalos Máté (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)

Az eredményhirdetés az iskolák közötti pontverseny győztesének járó kupa átadásával végződött (az egyéni versenyszámok első nyolc helyezettje szerzett pontot 10-8-6-5-4-3-2-1 leosztásban), amit a Budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium nyert, a pontszerző versenyzőik Klement Kelén, Zacher Márton és Zacher Noémi voltak.