Az hagyján, hogy hosszú, de magas is

Az Európa Bajnokság hosszútávja minden bizonnyal emlékezetes marad a résztvevőknek.

A pálya már a térkép alapján is elborzasztó, hosszú és szintes volt, jókora átmenetekkel, mindezt kopár, száraz, köves, kellemetlen körülmények között. Igazi, kegyetlen hosszútáv. De ha ez nem lenne elég, cirka három méter magas kerítések hálózták be a terepet, melyeken az áteresztőpontok megtalálása fontos részét képezte volna az útvonalválasztásnak, már ha figyelembe veszi valaki. Ekkora kerítést biciklivel a vállon átmászni – azon kívül, hogy tilos – minimum kalandos. Ehhez képest sokak bevállalták, amiből lett egy kis tanakodás, végül ez az affér csak a World Master Series pontszámítását érintette, azaz onnan ezt a futamot törölték. Ettől függetlenül, mint Európa Bajnokság, illetve mint Szenior Világbajnokság az eredmények érvényesek maradtak.

Ami minket érint, egyedül Pénzes Erzsébet szállt harcba a mogorva tereppel, de ő annál szebben teljesített, a városi sprint után ebben a kőkemény küzdelemben is ezüstérmet tudott szerezni a W45-ös kategóriában.

eb-long

Anton Foliforov (RUS), mögötte a kies táj

Az elit versenyben Anton Foliforov (RUS) nyerte a férfi kategóriát Jussi Laurila (FIN) illetve Baptiste Fuchs (FRA) előtt. A nőknél végre eljött Emily Benham (GBR) nagy napja, két francia versenyzőt (Gaelle Barlet illetve Hana Garde) megelőzve megszerezte második európa bajnoki címét.

Az EB záró számaként egy tiszta, hagyományos váltó került megrendezésre, amelyet mindkét kategóriában a csehek nyertek.