20150614_jukola

Kristiansand győzelem a Jukolán

Domnarvets elsőség a Venlán.

Turku mellett rendezték az idei Jukolát, a világ legnagyobb váltóversenyét.

Kora délután rajtolt a négyfős női váltó, a Venla. Az első futóknál Lilian Forsgren hozta az élen az OK Tirasen váltóját. Meglepetésre néhány esélyes váltó (OK Linné, Kalevan Rasti és a címvédő OK Pan Århus) már itt leszakadt, és nem is tudta visszaverekedni magát többé az élbolyba.

A folytatásban a svéd Leksands percei következtek, két világbajnok versenyzőjük, Linnea Gustafsson és Helena Jansson révén az élen álltak a második és harmadik kör végén. A befutó embereknél azonban a 10milához hasonlóan Emma Johansson volt ellenállhatatlan, félpályánál élre állt és végül több, mint háromperces előnnyel nyert a Domnarvets. Így minden kör végén svéd versenyző érkezett az első helyen. A második-ötödik helyezett váltók 17 másodpercen belül értek be a célba az alábbi sorrendben: Alfta ÖSA (Natalja Vingoradova), Järla (Elin Hemmyr Skantze), Pohjantähti (Soifa Haajanen), Leksands (Rahel Friedrich).

Jól szerepeltek a magyar versenyzővel felálló váltók:
- Gyurkó Fanni az IFK Moras 28. helyezett váltójának első futója volt,
- 32. lett a Hämeenlinnan Suunnistajat tagjaként Szerencsi Ildikó (második futó) és Kelemen Bernadett (harmadik futó),
- Szuromi Luca második futó volt a Lahden Suunnistajat 35. helyen végzett váltójában, aminek Minna Kauppi volt a befutó embere.

Helyi idő szerint este 11-kor indult a férfiak hétfős versenye. Hamar látszott, hogy a Halden és a Kristiansand között fog eldőlni az elsőség. A Halden a második futóktól az élen állt, a Kristiansand pedig a harmadik futóktól a második helyen, miközben az ellenfelek szép sorban lemorzsolódtak. Az utolsó körre Magne Dähli 42 másodperce előnnyel ment ki Daniel Hubmann előtt, mögöttük pedig már kétperces szünet következett. A svájci hamar utolérte és egy kisebb hibája után meg is előzte ellenfelét, és végül másfél perccel előtte ért célba. Thierry Gueorgiounak (aki az előző három évben első helyre hozta a Kalevan Rastit) ezúttal meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

A magyar versenyzők eredményei:
- Lenkei Zsolt: a hetedik helyezett IFK Moras váltójában negyedik futó,
- Kerényi Máté: az IFK Lidingö 51. helyezett váltójőban hatodik futó,
- Baumholczer Máté: a Lahden Suunnistajat 53. helyezett váltójának befutó embere,
- Gösswein Csaba: az OK Linné 57. helyezett váltójában első futó,
- Szerencsi Ildikó első, Kelemen Bernadett ötödik futó volt a Hämeenlinnan Suunnistajat 583. helyen végzett váltójában.