20150621_kob

Novai Éva és Baumholczer Máté nyerték a középtávú OB-t

Az utánpótlás kategóriákban a PVSK győzött a legtöbbször.

A Baranya Megyei Tájfutó Szövetség rendezte a tavaszi szezon záróbajnokságát, a Középtávú és Váltó OB-t. A versenyközpontot a mánfai Árpád-kori templom mellett alakították ki, a terep pedig a tavalyi Országos Diákolimpia normáltávú döntőjén megismert terület volt. Ez a Mecsek egyik legkeményebb terepe, egyrészt a meredek völgyek, másrészt a helyenként korlátozott futhatóság miatt.

A felnőtt kategóriákban szinte indigóval másolták az Éjszakai OB eredményét: a nőknél az első kettő, a férfiaknál az első három ugyanaz a versenyző lett, mégpedig változatlan sorrendben.

A hölgyeknél Novai Éva és Szerencsi Ildikó ismét hasonló tempóban haladtak, a pálya elején levő rövidebb átmenetekben nagyjából partiban voltak, amikor a nyolcasra Szerencsi Ildikó hibázott két percet, és ezzel másfél perces hátrányba került. Mivel Novai Éva komolyabb hiba nélkül lehozta a versenyt, ez a különbség megmaradt közöttük a célig, így kettős SZVSE győzelem született. A harmadik helyre Kovács Filoména (PVS) jött be, aki az utolsó előtti pontra elkövetett hibával dobta el az ezüstöt.

A férfiaknál még jobban hasonlított a leosztás a két héttel ezelőttihez. Ezúttal a pálya első felében Baumholczer Máté (PVS) sorra nyerte az átmeneteket és másfél perces előnyt épített fel Bakó Áronnal (SPA) szemben, ami azonban pár átmenet alatt a harmadára olvadt. Az utolsó tíz percben egy és tizennégy másodperc között váltakozott a különbség, de végig Baumholczer Máté volt elöl, végül tizenegy másodperccel nyert. A harmadik helyre ismét Gösswein Csaba (PSE) jött be, ezúttal kétperces hátránnyal.

Érdekesség, hogy a magyar bajnokságok történetében először doppingvizsgálatot tartott a Magyar Antidopping Csoport az eredményhirdetés után, a felnőtt kategóriák első két-két helyezettjének kellett mintát produkálnia.

Az utánpótlás kategóriákban öt klub szerzett bajnoki címet: a PVSK három és a Tabáni Spartacus két elsősége mellett a MOM-Hegyvidék SE, az ARAK és a Diósgyőri Tájfutó Club egyet-egyet. Általában a nyári világversenyekre utazó válogatottak állhattak a dobogóra.

Az utánpótlás kategóriák bajnokai:
N14: Gárdonyi Csilla (MOM)
N16: Hajnal Dorottya (SPA)
N18: Vékony Vanda (ARA)
N20: Szuromi Luca (PVS)
F14: Szuromi Áron (PVS)
F16: Ormay Mihály (SPA)
F18: Mészáros Mátyás (DTC)
F20: Kovács Bertalan (PVS)

További részletek a verseny honlapján.