20150626_eyoc1

Ormay Mihály negyedik, Gárdonyi Csilla ötödik

Elkezdődött az Ifjúsági Európa-bajnokság.

A normáltávú versennyel vette kezdetét a viadal. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, ugyanis végig zuhogott az eső és a hőmérséklet 10-12 fok körül alakult.

A serdülő fiúknál a francia Guilhelm Elias lett az első, a svájci Chamuel Zbinden és honfitársa, Pierre Erbland előtt. Itt értük el a legjobb eredményt: Ormay Mihály mindössze egy másodpercre a dobogótól negyedik lett. Stabilan teljesítettek a többiek is: Jónás Ferenc a 20., Kovács Barnabás a 22., Horváth Csongor a 26. helyen végzett.

A lányoknál a tavalyi dobogósok közül ketten idén is azok lettek (sajnos pont Szuromi Hanga nem): a cseh Tereza Janošíková nyert, az osztrák Jasmina Gassner lett a második, új arcként a bolgár Andrea Gyaksova jelent meg a harmadik helyen. A még csak 14 éves Gárdonyi Csilla szintén a pódiumra állhatott ötödik helyezettként, pedig nem is volt hibátlan a futása. Sokat bukott a befutópontra egy kerítés miatt a végül 21. helyezett Szuromi Hanga és 22. helyezett Sárközy Zsófia; Pataki Réka pedig 59. lett.

Ifiben már érvényesült a skandinávok dominanciája, a hat éremből csak egy bronzot hagytak másoknak. A lányoknál Amanda Berggren (Svédország), Amy Nymalm (Finnország) és Hanna Hugosson (Svédország) között csak 26 másodperc volt a különbség az élen. A magyarok helyezései: Kézdy Borbála 28., Viniczai Csenge 35., Fésűs Evelin 55., Hajnal Dorottya 72.

A fiúknál a finn Olli Ojanaho ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: akkor mindkét egyéni számot nyerte. Idén a tavalyihoz hasonlóan négyperces különbséggel verte a mezőnyt a hosszabbik távon, Hakon Raadal Bjorlo (Norvégia) és Rafael Dobnik (Ausztria) lettek még dobogósok. A mieink közül Dalos Máté 14., Mészáros Mátyás 17., Peregi Dániel 33., Zacher Márton 36. helyen végzett.

Holnap a váltóval folytatódik a verseny, a magyar csapat tervezett felállása:
N16: Pataki Réka-Gárdonyi Csilla-Szuromi Hanga
N18: Fésüs Evelin-Kézdy Borbála-Viniczai Csenge
F16: Horváth Csongor-Kovács Barnabás- Ormay Mihály
F18: Dalos Máté- Zacher Máté- Mészáros Mátyás