20150628_eyoc

Sárközy Zsófia ötödik a sprinten

A nemzetek pontversenyében ötödikek lettünk.

Kolozsvár lakótelep jellegű délkeleti részén rendezték az Ifjúsági Európa-bajnokság zárószámát, a sprintet. A kevés (12-15) pontos pályák sokszor kínáltak útvonalválasztási lehetőséget a sok épület, áthatolhatatlan kerítés és sövény miatt.

A mai napon is a serdülő lányok tettek ki a legjobban magukért: Sárközy Zsófia a pálya harmadánál még vezetett, a végén pedig mindössze hét másodpercre a dobogótól az ötödik helyen zárt; Gárdonyi Csilla pedig hármas holtversenyben a hetedik helyen végzett. A versenyt a cseh Tereza Janošíková nyerte több, mint fél perccel az orosz Irina Lazareva és a svájci Elena Pezzati előtt, ezzel az EB mindhárom számában aranyérmet szerzett. Szuromi Hanga 46., Pataki Réka 49. lett.

A fiúknál Nicola Müller (Svájc), Jonas Fencl (Csehország) és Pierre Erbland (Franciaország) végeztek az első három helyen, köztük elég nagyok voltak a különbségek. Mögöttük viszont annál szorosabban alakult a mezőny. A mieink közül ma is Ormay Mihály volt a legeredményesebb: a dobogótól tíz másodperccel elmaradva a nyolcadik lett. Jónás Ferenc a 24., Horváth Csongor a 36., Kovács Barnabás a 70. helyen végzett.

Ifiben a lányoknál a svájci Valerie Aebischer két másodperccel verte a finn Noora Koskinent és tízzel a svéd Tove Ronnbackot; Kézdy Borbála és Viniczai Csenge holtversenyben 23., Hajnal Dorottya 65., Fésűs Evelin 66. helyen zárt.

A fiúknál érvényesült a papírforma: a finn Olli Ojanaho zsinórban hatodszor lett Európa-bajnok egyéni számban (tavaly és tavalyelőtt is mind a sprinten, mind a normáltávon első lett), ezúttal Florian Attinger (Svájc) és Isac von Krusenstierna (Svédország) előtt. A mezőny nagyon szoros volt, egy perc hátrány kb. harminc helyezést jelentett. A mieink helyezései: Dalos Máté 22., Mészáros Mátyás 29., Zacher Márton 42., Peregi Dániel 43.

A verseny éremtáblázata:
1. Csehország 4-1-0
2. Svájc 2-3-1
3. Finnország 2-2-2
4. Svédország 2-0-3
5. Franciaország 2-0-2
6. Ausztria 0-2-1
7. Norvégia 0-2-0
8. Dánia, Oroszország 0-1-0
10. Bulgária, Észtország, Magyarország 0-0-1

A nemzetek pontversenyében ugyanígy alakult az első három sorrendje: Csehország nyert Svájc és Finnország előtt, Magyarország a tavalyihoz hasonlóan az ötödik lett a 32 ország közül, ami nagyszerű eredmény.

Jövőre június 1-3. között a lengyelországi Jarosław ad otthont az Ifjúsági EB-nek.