20150705_jwoc

Elkezdődött a Junior VB

A magyarok a középmezőnyben.

Norvégiában, az Oslotól 200 kilóméterre nyugatra fekvő Rauland városában rendezik az idei junior világbajnokságot. A program vasárnaptól péntekig tart és öt futamból áll: selejtező csak középtávon lesz, sprinten és hosszútávon egyből a döntő kerül sorra és persze váltó is lesz (erdei).

Az első verseny, a sprint döntő Åmot városában zajlott a mai napon. A változatos terepen trükkös pályát sikerült kitűzni, a sok épület, kerítés és tiltott terület miatt elég nehéz volt kihámozni az optimális útvonalat. A szokatlan meleg megviselte a versenyzőket, még a legjobbak is belesétáltak az emelkedőkbe a pálya végén.

A nőknél a mezőny leggyorsabbja Heidi Mårtensson volt, aki tavaly ezüst-, tavalyelőtt pedig aranyérmet nyert ebben a számban, de idén is meg kellett elégednie a második hellyel, mivel a pálya elején két hibával félperces hátrányt szedett össze, és utána már hiába kapaszkodott vissza, tíz másodperccel kikapott. A bajnoki címet a még csak 17 éves svájci Simona Aebersold szerezte meg, köszönhetően stabil, hiba nélküli futásának. A bronzérmes finn Karoliina Ukskoski már 34 másodpercre volt az elsőtől. Az első tíz helyezett között csak három nemzet képviseltette magát: négy svájci, négy finn és két norvég. Viniczai Csenge 55., Szuromi Luca 57., Weiler Virág 66., Péntek Gréti 84., Goldmann Júlia 101. helyen zárt.

A férfiaknál a címvédő új-zélandi Tim Robertson rajt-cél győzelmet aratott: már az első rövid átmenetet megnyerte két másodperccel, és ezután a célig az élen maradt. Ennek ellenére simának nem nevezhető az elsősége, ugyanis az erős kezdés miatt a pálya második felére eléggé elkészült az erejével, és a finn Aleksi Niemi egyre jobban feljött rá. Végül az utolsó előtti átmenet bizonyult döntőnek, ahol Niemi rossz irányból került egy épületet, és ezzel három másodpercet bukott, éppen annyit, amennyivel a végén kikapott. A harmadik helyezett a litván Algirdas Bartkevicius lett, ő már majdnem félperces hátrányban volt. Peregi Dániel 44., Kovács Bertalan 61., Miavecz Balázs 87., Mészáros Mátyás 104. helyen végzett.

Holnap a középtávú selejtezővel folytatódik a világbajnokság.

A verseny honlapja: http://jwoc2015.org/