20150710_jwoc

Véget ért a junior világbajnokság

Fiú váltónk huszadik lett.

A tegnapi hosszútávhoz hasonlóan a raulandi sícentrumban rendezték a VB zárószámát, a váltót is. A skandináv és svájci fölény ha lehet, még nyomasztóbbá vált. A férfiaknál az első tíz beérkezett váltó között volt Svédország, Finnország, Norvégia és Svájc mindkét váltója. A hivatalos eredménybe minden nemzet jobb helyezést elért váltója számított csak bele.

A lányoknál igazán fordulatosan alakult a verseny. Az első két körben egyértelműen a norvégoknak állt a zászló, váltóik az első két helyen álltak és az utolsó váltásnál már csaknem két perccel vezettek, amit a harmadik pálya elején négyre növeltek. Ezután jöttek a drámai fordulatok: az ötödik pontra elszállt az egyik norvég váltó, miközben a másik is hibázott, és hirtelen el is fogyott az előnye, így egyből nyílt lett a verseny. A kilencesre menet vérzett el a másik norvég egység, és a svájci Sandrine Müller állt az élre, aki viszont a tizenkettest rontotta el, így a svéd Sara Hagström egyedül találta magát az élen. Ő már nem tett szívességet senkinek egy hibázással, és végül fölényes, csaknem háromperces előnnyel érkezett a célba Svájc és Norvégia előtt, ezzel a hosszútáv után második aranyát húzta be. Sajnos a drámai fordulat a magyar váltó esetében is bekövetkezett, ugyanis nem ért el értékelhető eredményt.

A fiúk versenye sokkal kevesebb izgalmat hozott. A finnek már az első futóknál biztonságos előnyt építettek ki, és innentől kezdve látótávolságon kívül tartották a többieket. A kétszeres egyéni győztes Olli Ojanaho a végén kiengedve is 1:15 előnnyel érkezett a célba, megszerezve ezzel harmadik világbajnoki címét a héten. Mivel az utolsó futóknál két norvég és két svéd váltó alkotta az üldöző bolyt, teljes skandináv dobogó alakulhatott ki, a norvégokkal a második és a svédekkel a harmadik fokán. A magyar váltó (Peregi Dániel, Miavecz Balázs és Kovács Bertalan) elég egyenletes teljesítményt nyújtott, és a 29. helyen futott be, ami világbajnoki 20. helyezést jelentett.

A világbajnokság éremtáblázata:
1. Finnország 3-2-1
2. Svédország 2-3-1
3. Norvégia 1-2-2
4. Svájc 1-1-3
5. Új-Zéland 1-0-0
6. Litvánia 0-0-1
A skandinávok alaposan kihasználták a norvég terep nyújtotta előnyt. Az erdei számokban csak ők és Svájc szereztek érmet,

Jövőre július 9-15. között a svájci Engadin várja a világ legjobb húsz éven aluli tájfutóit a világbajnokságra.