20150727_wmoc

Kármán Katalin ezüstérmes a Szenior VB-n!

A sprint számmal indult a verseny.

Göteborg a házigazdája az idei Szenior Világbajnokságnak. Az eseményre 3216 nevezést regisztráltak 38 országból, ami elég alacsony létszám annak fényében, hogy Skandináviában van a verseny. A legnagyobb nevezői létszámot adó országok természetesen az északiak lettek: Svédország – 646, Finnország – 626, Norvágia – 384. A legnépesebb kategória mindkét nemnél a 65-ös korosztályé; a férfiaknál 385, a nőknél 212 indulóval. Hazánkat 27 fő képviselő, legalábbis ennyien indultak magyar klub színeiben – a Szenior VB-n ugyanis klubszínekben indulnak a versenyzők.

Elsőként a rövidtávú versenyt bonyolították le, tegnap a selejtezőt, ma a döntőt. Mindkét verseny célja ugyanott volt, Göteborg Eriksberg nevű városrészében, gyakorlatilag a tenger partján. A terep elég vegyes volt: lakott terület, parkok és egykori iparterületből átalakított irodai negyed egyaránt előfordult.

A selejtezőből 15 magyar versenyző jutott az A-döntőbe, vagyis a csapat nagyobbik része. A mai döntőben Kármán Katalin szerepelt a legjobban, aki a 81 fős mezőnyben a dobogó második fokán végzett, úgy, hogy a pálya középső harmadában az első helyen állt. Mellette öt női és egy férfi versenyzőnknek sikerült az első húszba kerülnie.

A magyar döntősök helyezései:
W35: 12. Marosán Ágnes, 15. Nagy Krisztina
W45: 15. Hegedűs Ágnes, 16. Győrffy Gabriella
W55: 2. Kármán Katalin, 32. Jenővári Gabriella, 68. Takács Ágnes
W60: 21. Muzsnai Ágota
W65: 17. Hegedűs Ágnes, 28. Bíró Aletta
M35: Bihari Zoltán 23.
M60: Balla Sándor 19., Honfi Gábor 54.

Összesen tíz ország képviselői között oszlott meg a huszonnégy aranyérem, a svédek örülhettek a legtöbbször, hatszor. A bajnokok közül a legismertebb név Simone Nigglié, aki egy junior és huszonhárom felnőtt világbajnoki cím után újabb korosztályban is megszerezte az elsőséget. A legszorosabb verseny az M80-as kategóriában alakult ki, ahol egy másodperc döntött Peo Bengtsson javára. A verseny legidősebb indulója idén is az M95-ben egyedül rajthoz álló svéd Rune Haraldsson volt.

Egy pihenőnap után szerdán és csütörtökön következik a normáltáv selejtezője, majd szombaton a döntő.

A verseny honlapja: http://www.wmoc2015sweden.se/

Fotó: Molnár Gábor