20150730_woc

Felnőtt Világbajnokság beharangozó

Pénteken kezdődik Skóciában.

A Skót-felföldön fekvő Invernessben lesz az idei VB központja, akárcsak 1999-ben. Érdekesség, hogy nem csak a házigazda város, hanem a normáltáv terepe (Glen Affric) is megegyezik a 16 évvel ezelőttivel. A középtáv és váltó terepe (Darnaway) pedig egy még régebbi világbajnokság, az 1976-os után lesz ismét bevetve. A sprint futamokra azért kerestek új helyszíneket: Forres (egyéni selejtező és döntő) és Nairn (váltó) települések belvárosát.

A program a tavaly debütált rendszerben zajlik majd le: a sprint kivételével nem lesz selejtező, viszont a sprint váltóval ötre nő az éremszerzési lehetőségek száma. A nyolcnapos program első felét szentelik a sprint versenyeknek, a második felét pedig az erdei számoknak.

A részletes program:
július 31. (péntek): sprint selejtező – Forres
augusztus 1. (szombat): sprint váltó – Dairn
augusztus 2. (vasárnap): sprint döntő – Forres
augusztus 4. (kedd): középtáv – Darnaway
augusztus 5. (szerda): váltó – Darnaway
augusztus 7. (péntek): hosszútáv – Glen Affric
A versenyeket a hosszútáv kivételével délutánonként, a sprint versenyeket szinte estébe hajlóan rendezik. A honlapon és a bulletinben megadott időpontok helyi idő szerint értendők, ami egy órával előrébb jár a közép-európainál (vagyis nem lehet lekésni a közvetítéseket).

Az eseményre 367 versenyző regisztrált ötven országból, köztük Egyiptom, Kamerun, Nepál és Uganda első alkalommal. Hazánkat hétfős csapat képviseli, két kísérővel (Scultéty Márton és Kerényi Krisztina). Az egyes versenyszámokban a korábbi évek eredményei alapján megállapított kvóta szerint alakult ki a rajthozálló versenyzők száma.

A magyar csapat (zárójelben, hogy melyik számban indul az adott versenyző):
Gyurkó Fanni (sprint, középtáv, hosszútáv, váltó)
Szerencsi Ildikó (sprint, sprint váltó, váltó)
Weiler Virág (sprint, sprint váltó, váltó)
Bakó Áron (sprint, középtáv, hosszútáv, váltó)
Baumholczer Máté (sprint, hosszútáv, sprint váltó, váltó)
Józsa Gábor (sprint, sprint váltó)
Lenkei Zsolt (középtáv, váltó)

Az erdei terepeket ismerve valószínűsíthető, hogy az érmek nagy része a finn-norvég-svájci-svéd négyesnél végzi majd; a sprint számokban pedig a specialisták kerülhetnek reflektorfénybe.

A címvédők:
Sprint: Judith Wyder, Søren Bobach
Középtáv: Annika Billstam, Olav Lundanes
Hosszútáv: Szvetlána Mirjonova, Thierry Gueorgiou
Sprint váltó: Svájc
Váltó: Svájc, Svédország

A szervezők élő TV közvetítést, GPS-es követést és szpíker hangot is ígérnek; amiket az IOF LiveCenter rendszerében lehet majd követni futamonként 10 eurós vagy egész hétre 18 eurós áron. A verseny iránti nagy érdeklődést jól jellemzi, hogy a kísérőversenyként működő skót hatnaposra 5.200 nevezés érkezett.

A VB idejére (augusztus 6-ra) az IOF rendkívüli közgyűlést is összehívott, aminek egyetlen napirendi pontja a világbajnokságok programjának átalakítása (ahogy erről korábban már írtunk). Ülésezik az elnökség és a bizottságok is, többek között kiderül majd, hogy Magyarország rendezheti-e a 2018-as junior világbajnokságot.

A verseny honlapja: http://www.woc2015.org/
IOF LiveCenter: http://livecenter.orienteering.org/