20150109_efol

Erdész EB a Mecsekben

Magyarország nyerte a nemzetek közti pontversenyt.

A Mecsekerdő Zrt. rendezte az idei Erdész Európa-bajnokságot a Mecsekben, Orfű központtal. A négynapos programba három versenyszám futamai kerültek be. Az eseményen 15 ország közel 400 versenyzője állt rajthoz a 30 kategóriában.

Szerdán Pécs belvárosában, a Széchenyi téren felépített céllal a sprinttel kezdődött a verseny. Ezen a napon a magyar csapat szerezte a legtöbb aranyat, összesen hetet: Radó Gyöngyvér (N12), Horváth Sarolta (N16), Bótor Barbara (N40), Horváth Magda (N60), Cser Borbála (N70), Árvay Dénes (F16), Ijjász István (F75). A verseny után a helyszínen egyből megtartották az ünnepélyes megnyitót is.

Másnap Abaligeten, a Mecsek emblematikus terepén, a Szuadón következett a normáltáv.  Ismét a magyar csapat lett a legeredményesebb, ezúttal hat elsőséggel, közte öt duplázással: Radó Gyöngyvér (N12), Kishanti Petra (N14), Horváth Sarolta (N16), Bótor Barbara (N40), Horváth Magda (N60), Cser Borbála (N70).

Végül szombaton a Mecsextrém parkban volt a zárószám, a váltó. Ez a norvégoknak sikerült a legjobban öt győzelemmel, a magyarok ezúttal csak kategóriában nyertek, a legrangosabb F21-esben Iski Richárd – Kazal Márton – Fehérvári Dániel összeállításban.

A három szám első hat helyezettjeinek kiosztott pontok összesítése alapján Magyarország nyerte a nemzetek közötti pontversenyt és az ezért járó Zsolnay szobrot 257 pontot szerezve a 251 pontos Norvégia és a 189 pontos Lengyelország előtt.

A váltó eredményhirdetését követő záróünnepségen vette át az EFOL zászlót a jövő évi rendező, Svédország.