Nógrádi Hungária kupa

Családi győzelem elitben.

Teljes nógrádi összefogással (a megyei szövetség és mindhárom klub bevonásával) rendezték az idei Hungária kupát Salgótarján központtal. A szervezők igazán széles kínálattal várták a versenyzőket: az öt versenynapon öt különböző terepen futhattak, emellett (a zárónaptól eltekintve) napi két kísérőrendezvényen is rajthoz állhattak (túraverseny, mikrosprint, Mobil-O, alkonyati pontbegyűjtő, Trail-O, 3×3-as váltó, Retr-O, sörváltó). A terepek is többnyire igazi csemegének ígérkeztek, a most debütáló kazári riolittufa és Szilvás-kő mellett a 16 éve nem használt Rónai-fennsík környéke is mind technikailag, mind fizikailag nagy kihívást jelentett a mezőny számára. Összességében 24 ország több, mint 1200 versenyzője nevezett be a versenyre.

A lebonyolítás mintaszerű volt, annak ellenére, hogy a rendezőknek meg kellett küzdeniük a szinte folyamatosan érkező égi áldással, ami miatt az utolsó két napi versenyközpontot át kellett helyezni és a kísérőversenyek létszáma is eléggé megcsappant az előzetesen várthoz képest. A szép számú néző előtt megtartott eredményhirdetésre végül azért kisütött a nap.

A női elit kategóriában Gyurkó Fanni és Szerencsi Ildikó nagy csatáját láthattuk az elsőségért, mind az öt napon ők végeztek az első két helyen, méghozzá szoros különbséggel. Az utolsó napi vadászrajtnál így gyakorlatilag együtt (hat másodperc különbséggel) mentek ki, és nem is tévesztették egymást szem elől a pályán sem. Az utolsó pár száz méteren Gyurkó Fanni bírta jobban erővel, így övé lett a győzelem. A harmadik helyre Bertóti Regina jött be.

A férfiaknál a brit Graham Gristwood (Gyurkó Fanni férje) végig dominálta a versenyt, csak a sprint napon kapott ki Bakó Árontól, és végül közel félóra előnnyel nyerte az összetettet. Bakó Áron második helye sem forgott veszélyben, a mögötte levő bolyból pedig Vajda Balázs szerezte meg a bronzérmet.

20150822_hungaria2

Az utánpótlás elit kategóriákban általában a nyári világversenyeken szerepelt magyar válogatottak nyertek meggyőző különbséggel: Gárdonyi Csilla (W14), Pataki Réka (W16), Vékony Vanda (W18), Goldmann Júlia (W20), Jónás Ferenc (M14), Ormay Mihály (M16), Dalos Máté (M18), Kovács Bertalan (M20).