20150913_rob

Szerencsi Ildikó és Bakó Áron a sprint bajnokok

Három Sparis arany az utánpótlás kategóriákban.

A Szegedi Vasutas rendezte a rövidtávú és sprint váltó bajnokságot a hétvégén a csongrádi megyeszékhelyen. A versenyközpontot impozáns környezetben, a Roosevelt téren alakították ki. Szombat délelőtt a sprint selejtezővel indult a program, amit az újszegedi városrészbe szerveztek ki. Az esélyesek nagy része simán jutott a döntőbe, csak néhány korábbi válogatott versenyző (Zsebeházy István, Szabó András) elvérzése okozott kisebb meglepetést a felnőtt férfiaknál. A döntőt már a szegedi belvárosban rendezték, a sokpontos, hurkos pályák folyamatos koncentrációt igényeltek a versenyzőktől.

A nőknél Szerencsi Ildikó a pálya harmadától a célig vezetve tizenkilenc másodperc különbséggel győzött. Ezúttal nem dominálta a korábban többször látott mértékben versenyt: a huszonhét átmenetből hatot nyert meg, ennél az ezüstérmes Weiler Virág és a pálya harmadáig vezető, ám a cél előtt egy tiltott területet keresztező és ezért kizárt Novai Éva is többet tud felmutatni. A dobogó legalsó fokára idén már harmadszor Bertóti Regina tudott odaérni, öt másodperccel megelőzve Kovács Filoménát. Szerencsi Ildikó ezzel nagy lépést tett az összetett bajnokság megnyeréséért is, csak akkor bukhatja be az elsőséget, ha Novai Éva megnyeri a normáltávú OB-t, vagy második lesz és Ildikó mögötte végez.

A férfiaknál Bakó Áron is címvédést mutatott be, szinte lekopírozta tavalyi magabiztos győzelmét: az átmenetek több mint felét megnyerve, bő egy perc előnnyel nyert. A második helyre most is Baumholczer Máté jött be, aki a pálya elején partiban volt Áronnal, és a cél előtt egy perccel elkövetett félperces hibája adta a hátránya felét. A bronzérmet Kovács Ádám szerezte meg. Érdekesség, hogy az összetett bajnokságban hasonló a helyzet, mint a nőknél: Bakó Áron akkor győzhet összetettben, ha megnyeri az ONEB-et vagy második lesz Baumholczer Máté előtt végezve.

20150913_rob2

Az utánpótlás kategóriákban általában a válogatott versenyzők hozták a hol szorosabb, hol nagyobb különbségű győzelmeket. Kivételt az ifi lányok kategóriája jelentett, ahol Mantuano Eszter (aki korábban még pontszerző sem volt OB-n) egy perccel leiskolázta a mezőnyt, miközben Viniczai Csenge csak kilencedik lett. Elképesztően szorosan alakult a serdülő lányok versenye, ahol az első hat helyezett tíz másodpercen belül végzett és a harmadik helyen holtverseny is kialakult.

Az utánpótlás bajnokok:
N14: Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE)
N16: Sárközy Zsófia (MOM-Hegyvidék SE)
N18: Mantuano Eszter (Tabáni Spartacus)
N20: Szuromi Luca (Pécsi Vasutas)
F14: Jónás Ferenc (Szegedi Vasutas)
F16: Ormay Mihály (Tabáni Spartacus)
F18: Zacher Márton (Tabáni Spartacus)
F20: Kovács Bertalan (Pécsi Vasutas)

A verseny honlapja: http://szegedivasutasse.hu/rob2015/

Fotó: Kozák Máté