Szeptemberi elnökségi ülés

Beszámolók és Sportágfejlesztési terv.

Gera Tibor, utánpótlás szövetségi kapitány kezdte az ülést az Ifjúsági EB-ről és az egész éves munkájáról szóló beszámolóval. Az EB felkészülés jól sikerült, kétszer is tudott a keret a verseny helyszínén, Kolozsváron edzőtáborozni. A válogatás zökkenőmentes volt, egy szubjektív döntést kellett hozni, amit minden érdekelttel egyeztettek. A versenyen elért eredményekkel is elégedett, minden számban sikerült pódiumra állni magyar versenyzőnek. Különösen örvendetes, hogy a váltók jól szerepeltek, itt sikerült az éremszerzés is a serdülő lányoknál. A nemzetek versenyében sikerült megtartani a tavalyi ötödik helyet, ami remek eredmény. Végül köszönetet mondott valamennyi segítőnek és felkészítő edzőnek munkája egész éves támogatásukért.

Alelnöki beszámolók következtek a Sportágfejlesztési Terv végrehajtásának szellemében, elsőként Zsigmond Tíbor részéről. A hozzá tartozó területek közül az edzőképzés terén szeretne fejlesztést látni, elsősorban a tanfolyamok és az oktatóanyagok elérhetősége területén. A válogatottak közül az ifiknél évek óta sikeres munka folyik, időnként kiemelkedő eredményekkel. A juniorok hozzák az elvárható eredményeket, de nekik továbbra is segítségre lenne szükségük a hirtelen korosztály váltás miatt. A felnőtteknél jó hír, hogy a női válogatott visszaesése megállt, a kvalifikációs kvóták számát sikerült növelni az idei világbajnokságon. A nemzetközi együttműködés a szakágakban jól működik, a tájfutóknál a jövő évi középtávú és váltó OB lesz az első alkalom, a tapasztalatokat le kell majd szűrni. A Naptárbizottság rendben működik, a versenyek sokszínűsége biztosított.

Kovács Balázs is a hozzá tartozó bizottságok szerint csoportosította a beszámolóját. A sportágfejlesztési területen a legnagyobb sikernek az edzőtámogatási rendszert és az ennek nyomán jelentősen növekvő edzői létszámot tartja. Kritikusnak tűnik viszont a felnőtt versenyzők számának vészes fogyása. Ő is hangsúlyozza az edzői oktatói anyagok mihamarabbi megjelenésének fontosságát. A versenybizottság sikeresen fésülte össze a szabályzatokat és vezényelte le a bajnoki rendszer módosítását. Problémának látja az egyfordulós normáltávú OB-n lehetséges létszám csökkenést, és felhívta a figyelmet a csapatbajnokságok ügyének rendezésére. Marketing területen siker a szlogen bevezetése, a Hungária kupa honlapja, a szakmai napok, a Tájfutó Gála; viszont továbbra is hiányosságok vannak a lobbytevékenység, a szponzorok bevonása és a külső kommunikáció terén. Az informatikai bizottság szakértői alapon, jól működik, önkiszolgáló rendszereket készít, szűk keresztmetszetet elsősorban a fejlesztői erőforrások szűkössége jelent.

Az alelnökök sorát Mets Miklós zárta a szakágakkal. A Trail-O területén a legnagyobb siker a nemzetközi irányelvek magyarra fordítása. A versenyrendszerüket pályázati alapra helyezték. Igyekeznek követni a nemzetközi trendeket, noha a versenyformák még mindig kialakulóban vannak. A tájkerékpárosoknál már olajozottan működik az együttműködés a szomszéd országokkal. Nemzetközi versenyek rendezésében továbbra is erősek vagyunk, és már konkrét tervek vannak újabb világversenyek megpályázására. A sítájfutóknak jó telük volt, két hétvégén is volt verseny, amikre sikerült nemzetközi mezőnyt is toborozni.

A Sportágfejlesztési Terv maradt a téma, de immár a 2016-2020 közötti, amit a jövő márciusi közgyűlés fogad majd el. Kovács Balázs, az előkészítést koordináló alelnök ismertette a jelenlegi anyagot, ami a sportág értékei, jövőképe és stratégiai céljai tekintetében véglegesnek tekinthető, de a számszerűsített célok és az elérésükhöz vezető eszközök kijelölése még hátravan. A nap leghosszabb napirendi pontjaként az elnökség végigment az egyes területeken, és hosszan tárgyalt a kitűzött célszámokról és a szükséges lépésekről. Ezeket még nem véglegesítették, mivel a Sportágfejlesztési Terv a jövő évi közgyűlésig minden elnökségi ülésen napirenden lesz még.

Less Áron folytatta a 2015. évi költségvetés első félévi végrehajtásával. A bevételek eddig jobban alakultak a vártnál, elsősorban az állami támogatás (+3 millió Ft) és a pályázati bevételek (+1 millió Ft) terén, utóbbi esetében köszönetet mondott Fehér Ferenc segítségéért. A felnőtt válogatott keretét év közben 1 millió Ft-tal megemelték, mivel az állami támogatás egy része címzetten nekik szólt. Ha váratlan körülmény nem jön közbe, az idei költségvetés egyenlege pozitív lesz.

Kovács Gábor került sorra az idei Hungária kupa megrendezéséről szóló beszámolóval. A verseny jól sikerült, annak ellenére, hogy az időjárás nem fogadta a kegyeibe a rendezvényt. Három kontinens huszonnégy országának közel 1400 futója vett részt, a legnépesebb napon 1207 indulóval.

Ismét Less Áron következett, ezúttal a 2015. évi sportdiplomáciai történésekkel. A világbajnokság alatt az IOF különféle testületei üléseztek, ezt foglalta össze az anyag. A legfontosabb, hogy a rendkívüli közgyűlés döntött az új VB programról. Az elnökök konferenciája pedig a sportolói engedély bevezetéséről, a regionális és ifjúsági fejlesztésről és az IOF iroda átalakításáról (Svédországba költözik, és kevesebb lesz az alkalmazott). Az elnökségi ülésen kiosztották egy jó pár jövőbeni világverseny rendezési jogát, valamint eldőlt, hogy jövő júniusban Budapesten lesz elnökségi ülés.

Paskuj Mátyás következett a Tájfutó Gála előkészületeivel. A tervezett időpont november 28., jelenleg a helyszín keresése zajlik. A bekért árajánlatok alapján látható, hogy a rendezvény nem lesz rentábilis. Az elnökség úgy döntött, hogy a marketing bizottság 300e Ft-ot felhasználhat a költségvetéséből a gála veszteségeinek fedezésére.

Az egyebek között Less Áron elmondta, hogy együttműködési megállapodást írtunk alá a Testnevelési Egyetemmel, részt vettünk az Erzsébet tábor programban két százfős turnus erejéig, és a SZVSE Soltvadkert helyett Miskolcon rendezi a jövő évi Hungária kupát.