Szerencsi Ildikó és Baumholczer Máté győzött a Normáltávú OB-n

Mindketten megnyerték az összetett bajnokságot is.

A MOM-Hegyvidék SE rendezte az idei utolsó egyéni bajnokságot, a normáltávút Pilisszentlélek mellett, a Hoffmann vadászháznál. Ez a terület egy klasszikus tájfutó terep, amin utoljára 2011-ben futhatott a mezőny. Alapvetően jól futható erdő, mély völgyekkel szabdalt meredek oldalak, helyenként izgalmas suvadásos részekkel és szikla alakzatokkal. A pályák nagyon keményre sikerültek, a legtöbb kategóriában a győztes idők magasak lettek, a mezőny derékhada pedig hosszútávra emlékeztető időket teljesített.

A nőknél nagy különbségek alakultak ki a dobogósok között, egyaránt hat perccel végzett a bajnok Szerencsi Ildikó a második Kovács Filoména, ő pedig a harmadik Bertóti Regina előtt.

A férfiaknál a várakozásnak megfelelően Baumholczer Máté és Bakó Áron csatáját láthattuk az elsőségért. Máté a második ponton került egyperces előnybe, és onnan végig vezetve nyert végül mindössze 36 másodperccel. A pálya közben 14 másodperc és két perc között változott a kettejük között levő különbség, de egyszer se fordult meg a sorrend. Harmadik helyre négyperces lemaradással Gösswein Csaba jött be, ezzel idén a harmadik OB-n (az éjszakaihoz és a középtávúhoz hasonlóan) lett ugyanaz a dobogósok sorrendje.

Az utánpótlás kategóriákban magabiztos győzelmekre és szoros csatákra egyaránt volt példa. Gárdonyi Csilla és Jónás Ferenc végig vezetve nyerte a legfiatalabbak kategóriáját. Serdülőben Szuromi Hanga 11 másodperccel verte Sárközy Zsófiát úgy, hogy a befutóponton vette vissza tőle a vezetést; a fiúknál pedig Ormay Mihály öt és fél perces előnnyel győzött, ezzel behúzva az összes idei bajnoki címet. Az ifiknél szorosan alakult a verseny, kis különbségű győzelemmel búcsúzott a korosztálytól Viniczai Csenge (nyolc másodperc Vékony Vanda ellen) és Mészáros Mátyás (negyven másodperc Dalos Máté ellen) is. Juniorban Weiler Virág nyolc és fél perccel nyert, örök riválisa, Szuromi Luca ezúttal a dobogóra se fért fel; a fiúknál két versenyző bő negyedórával kiemelkedett a mezőnyből, Tóth Adrián egy szűk perccel verte Kovács Bertalant.

Az utolsó egyéni bajnoksággal kialakult az összetett bajnokság végeredménye is, erről majd egy részletesebb cikkben írunk. A tíz kategóriából csak a két juniorban nem a normáltávú OB győztese nyert: a lányoknál Szuromi Luca, a fiúknál Kovács Bertalan.

A verseny honlapja: http://mom-o.hu/ob2015/

Fotó: Máthé István