Pécsi duplázás

Mindkét nemnél a PVSK nyerte az egyesületi váltót.

Az előző napi normáltávú OB-val azonos helyszínen következett vasárnap az egyesületi váltóbajnokság az őszi bajnoki sorozatban. A lebonyolítási forma miatt az első három futó (ahol nem kötött a sorrend a 14-es, 16-os és 18-as pályák között) beérkezéséig nem ad pontos képet a verseny állásáról a befutási sorrend, utána viszont fej-fej mellett versenyeznek a váltók.

A nőknél a harmadik kör végén már a két pécsi váltó állt az élen, ráadásul az egyes alakulat több, mint tíz perccel vezetett. A negyedik futók után nem változott köztük a különbség, de a harmadik helyezett már további nyolc perccel leszakadt. Az utolsó embereknél Kovács Filoména és Pataki Réka megtartotta az első két helyet, így kettős PVSK győzelem született. A harmadik helyre Weiler Virág hozta fel a Tabáni Spartacus váltóját az ötödik helyről a legjobb időt futva a hosszú pályán. Figyelemre méltó a MOM fiatal csapatának negyedik helye, a váltó minden tagja legalább eggyel magasabb korosztály pályáját futotta. A pécsiek ezzel zsinórban hatodszor nyerték meg a nőknél az egyesületi váltóbajnokságot, Szuromi Luca és Viniczai Csenge minden alkalommal tagja volt a bajnokcsapatnak.

A férfiaknál is meglett a PVSK arany, de szoros versenyben a pécsiek és a sparisok között, akik kiemelkedtek a mezőnyből. A harmadik futók után ötven másodperc volt a baranyaiak előnye, ami a negyedik körben egy perccel nőtt. Így a végén Bakó Áron szűk kétperces hátrányból vehette üldözőbe Baumholczer Mátét, ezzel létrejött az előző napi verseny visszavágója. A különbség gyakorlatilag változatlan maradt közöttük a pálya során, így már nem változott a sorrend. A további helyezettek között már nagyobb volt a távolság, a bronzérmes Diósgyőri Tájfutó Club negyedórára volt az elejétől.

Érdekesség, hogy a két győztes váltó 90%-át három család alkotta: a Szuromi testvérek mindanégyen bajnokok lettek, a Kovács család három, a Viniczai pedig két aranyérmet gyűjtött.

A bajnok váltók:
Női: PVSK (Viniczai Hanga – Szuromi Hanga – Viniczai Csenge – Szuromi Luca – Kovács Filoména)
N120: PVSK (Turcsánné Cseh Erzsébet – Kovács Bernadett – Viniczainé Kovács Ildikó)
N150: Hegyisport Szentendre (Kármán Katalin – Tömördi Ágnes – Győrffy Gabriella)
Férfi: PVSK (Szuromi Áron – Szuromi Mátyás – Kovács Barnabás – Kovács Bertalan – Baumholczer Máté)
F170: Kalocsai SE (Horváth Norbert – Szakál Péter – Borbás Nándor – Dénes Zoltán)
F230: Hegyisport Szentendre (Jankó Tamás – Balla Sándor – Kerényi Dénes – Muliter Gábor)

Fotó: Máthé István