Novemberi elnökségi ülés

Az év utolsó ülése volt.

Kovács Balázs kezdte az ülést a 2016-2020 közötti Sportágfejlesztési Terv közgyűlés elé terjesztendő változatával. Elmondta, hogy öt évvel ezelőtt, a most kifutó terv megalkotásakor nagyobb volt az érdeklődés a tagszervezetek részéről. Nagyjából az előzetesen lefektetett menetrend szerint alakult ki az anyag, csak az utolsó workshopot kellett érdeklődés hiányában törölni. Most már csak a legutóbbi változathoz képest bekerült újdonságokon futott végig. Ezek közül a legfontosabbak voltak a válogatott eredményességi célok kitűzése szakáganként és a versenyek, térképek minőségi javításának lépései.

Less Áron következett a jövő évi közgyűlés előkészítésével, aminek az időpontja február 28-ra került. Az elnökség elfogadta a meghívót a szokásos napirendi pontokkal, amibe a ciklus lejártával a tisztújítás is beletartozik. Máthé István, a jelöltállító bizottság vezetője pedig röviden beszámolt az eddigi munkájukról.

A közgyűléshez kapcsolódik a jövő évi költségvetés is, ennek a főtitkár elkészítette első, a fő irányszámokat tartalmazó tervezetét. A leglényegesebb változások: a bevételeknél nagyobb állami támogatás, nagyobb pályázati bevétel, több szponzori támogatás; a kiadásoknál emelkednek a felnőtt és junior válogatott kiadásai és megjelennek az új Sportágfejlesztési Terv kiadásai.

Dénes Zoltán számolt be a felnőtt és junior válogatott idei évéről. Alapvetően meghatározó volt, hogy a felnőtt és junior VB esetében is nagyon drága volt a részvétel a helyszínek (Norvégia, Skócia) miatt, a junioroknál például a helyszíni felkészülési edzőtábor tervét eleve elvetették. Ennek ellenére az eredményekkel elégedett, főleg a felnőttek váltószereplésével, de a junioroknál is született mindkét nemnél harmincon belüli egyéni helyezés. Pozítvumként emelte még ki a csapattagok pozitív hozzáállását. A két világverseny mellett három külföldi út (Limanowa kupa, Cseh ONEB, Svájci Világ kupa) is a program része volt. Kitért a 2016-os évre is, amikor négy világversenyen szerepel majd a csapat, amik ráadásul mind fontosak valamilyen szempont miatt. Végül köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a válogatott munkáját.

Az év tájékozódási versenyzőiről döntött ezután az elnökség. A gyalogos szakágban Gárdonyi Csilla (utánpótlás lány), Ormay Mihály (utánpótlás fiú), Gyurkó Fanni (női) és Bakó Áron (férfi) lettek a díjazottak. Trail-O-ban Laáber Miksa, tájkerékpárban pedig Pénzes Erzsébet és Rózsa László kapták az elismerést. A díjakat a Tájfutó Gálán adják majd át.

Bizottsági beszámolók sora következett, elsőként Jenővári Gabriella a szeniorokéval. Kiírták, értékelték és díjazták a Szenior Összetett Bajnokságot és az Egyesületi Pontversenyt. Idén is megrendezték a szlovák-magyar találkozót, mindkét országban magyar sikerrel. Megújították a szenior oldalakat az MTFSZ portálon belül, Argay Gyula pedig rendszeresen írt a Tájoló újságba. Idei extraként közvélemény-kutatást végeztek a Hosszútávú OB tömegrajtos rendezéséről. Végül kérték, hogy a szabályzatmódosításoknál jobban vegye figyelembe az elnökség a véleményüket.

A tájkerékpárosok beszámolóját Mest Miklós ismertette. A szűk szakágvezetés körül kialakult egy nagyobb létszámú testület, akiket bevontak a döntéshozatalba. A versenyek száma és létszáma nagyjából stagnál. Nemzetközi eredményeket a szeniorok hoztak, a junior és felnőtt VB-ken csak minimális csapat vett részt.

A szakágaknál maradva a Trail-O következett. Hat versenyt rendeztek a kialakult pályázati rendszerben, amik megfelelő színvonalúak voltak. Jól szerepeltek a világbajnokságon: az ötfős csapat (két para és három open versenyző) egyéniben 18., csapatban és váltóban 10. helyet szerzett. Az IOF bizottsági tagsággal benne vannak a nemzetközi vérkeringésben is. A közeljövőben öt évre szóló Stratégiai Tervet szeretnének létrehozni.

A Térképbizottság beszámolóját Domonyik Gábor bizottságvezető távollétében Sőtér János adta elő. Elmondta, hogy az idei bajnokságok és kiemelt versenyek térképeivel nem volt különösebb gond, sem a tartalom, sem a megjelenés tekintetében. Egyre terjed a GPS használata a terepi munkában és a digitális technika a nyomtatásban. Elbírálták a szabályzattól eltérő méretarányú térképek használatára vonatkozó kérelmeket, és döntöttek az „Év térképe” díjról.

Hegedűs Ábel folytatta a Sportágtörténeti és Térképtár Bizottsággal. Alaptevékenységüket, a kiadott térképek gyűjtését és katalogizálását idén is elvégezték. A Tájolóban térképtörténeti cikksorozatot publikált a bizottságvezető. Az idénre tervezett „Ripszám Henrik és a magyar tájfutás kezdetei” című könyv jövő év elején jelenik meg.

Kovács Gábor a Terephasználati és Környezetvédelmi Bizottság vezetőjeként elmondta, hogy májusban ismét felmérték a terepengedélyeztetés aktuális helyzetét, ami némi egyszerűsödés mellett változatlannak tekinthető. A „Környezetbarát versenyekért” program a pécsiek norvég projektjébe bevont versenyek esetében valósult csak meg, ott viszont magas szinten. Ennek keretében immár közel 500 versenyzőnek van saját pohara; a telekocsi rendszer viszont egyelőre nem akar elterjedni. A zöld megoldások népszerűsítésére cikkeket írtak a Tájolóba, workshopot tartottak és konferenciákon szerepeltek.

A beszámolók után a sítájfutó szakág következett, akik már a munkatervüknél járnak, mivel hamarosan kezdődik a szezon. Három bajnoki hétvégét szeretnének rendezni, amikre egy Magyar kupa sorozatot is ráültetnének. Továbbra is együttműködnek a környező országokkal. A világversenyek közül csak a Szenior VB-n tervezik a részvételt. Bevezették a sportágfejlesztési díjat, amiből a versenyek színvonalát akarják feljavítani.

Az egyebek között Less Áron elmondta, hogy a MOB sportszer-beszerzési pályázatán nyertünk 400.000 Ft-ot; a Magyar Diáksport Szövetséggel megkötöttük a 2016. évi Diákolimpiáról szóló licenszszerződést, aminek 300.000 Ft-os díját az MTFSZ vállalja. Kérdés, hogy 2017-től hogyan fog működni a rendszer. Döntött arról az elnökség, hogy támogatja Lenkei Zsolt bekerülését az IOF IT Bizottságába. Végül Paskuj Mátyás számolt be a Tájfutó Gála előkészületeiről: január 30. a dátum, a helyszín a Stefánia Palota. A hozzá kapcsolódó Marketing Nap és Edzői Konferencia a Magyar Sport Házában lesz.