20160304_skio1

Lars Mohodt verhetetlen

Tamás Bianka a 30. helyen.

Ma a képen látható időre ébredtek az Ausztriában zajló sítájfutó EB résztvevői. Úgyhogy a hosszútáv okozta nehézségen kívül legalább nem kellett küzdeniük az időjárási elemekkel.

A fiatalok kora délelőtt rajtoltak, utána következett az elit mezőny.

Az ifi lányoknál a 8 km hosszú pályán újra az orosz Alekszandra Ruszakova nyert 37:20-as idővel! Nagyon kemény… Utána 8 mp-es lemaradással érkezett a célba a finn Sanni Oikkonen, a dobogó harmadik fokára pedig a norvég Synne Strand állt fel 1 perces hátránnyal. Az első hat ember 3 percen belül érkezett be a győzteshez képest egy hosszútávú versenyen, ami jelzi, hogy gyorsak, osztrákosak lehettek a pályák. Bianka a 41 indulóból a 30. helyen érkezett be.

A junior fiúknál a 14,7 km-es pályát az orosz Vlagyiszlav Kiszelev teljesítette leggyorsabban 80:45-ös idővel, tőle 47 mp-el maradt le a finn Anssi Koirikivi, és harmadiknak az ugyancsak orosz Szergej Gorlanov ért célba 1:49-es hátránnyal. Szász Botond a 49 fős mezőnyben 43. helyen végzett.

A férfiaknál a norvég Lars Moholdt megint újrázott és bizony bezsebelte a harmadik aranyérmét az EB-n. Olvastam, hogy a norvégok természetesen holnap várják tőle a negyediket is a váltón, bár ebbe még az oroszok beleszólhatnak. Szóval a 19.5 km-es pályán a norvég 92:42-es időt száguldott és ezzel 2:30-al verte meg a 43 éves!!!!, örökifjú orosz Eduard Hrennyikovot. Harmadik a bolgár klasszis, Sztanimir Belomazev lett, aki 8 mp-et kapott Hrennyikovtól. A dobogó után már hígult a mezőny: pl. a 4. Andrej Lamov már 4:15-öt kapott a győztestől.

A felnőtt nőknél a középtávú győztes Marija Kecskina ma is meg tudta tartani elsőségét. A középtáv után amúgy azt nyilatkozta, hogy nagyon készül a hosszútáv győzelemre, úgyhogy sikerrel járt. A 14,4 km-es pályán 78:02-es időt siklott. Második helyen honfitársa, Alena Trapeznyikova ért célba 1 perces hátránnyal. Így a két orosz Tove Alexandersson-nak már csak a dobogó harmadik fokát hagyta meg, aki 24 mp-et kapott a másodiktól.

Holnap a váltó futamokkal ér véget a verseny, ahol magyar csapat nem indul.

Az első napról fényképek a következő link alatt érhetőek el: https://www.flickr.com/photos/markus_bianchi/albums/72157663014613193

Szivák Ildikó