20160308_skio1

Sítájfutó Ifi EB

Tamás Bianka záró beszámolója.

“Ezt a versenyt vártam a legjobban. Bár már fáradt voltam, de úgy érzem, hogy kihoztam belőle a maximumot.

Az előző napi hóesés miatt, még jobbak lettek a körülmények, és ma már napsütésben versenyezhettünk. Sőt, a szokotthoz képest sokkal melegebb volt. Mindenki fentről, a stadionból indult (ahol a büntetőkör szokott lenni a biatlonversenyeken). Megint 15mp-cel hamarabb kaptuk meg a térképet és a térképrajthoz le kellett csúszni az alagúton keresztül. Én pont egy svájci szendvicsben indultam, a 2. ponton be is ért a mögöttem induló. Az első pontom egy nagy húzás volt, sokat kellett mennem a sífutópályán. Aztán felküldtek minket a 2. pontra, de ott is kerültem a sífutópályán. Rengeteg szint volt benne, legalább 100 méter. Éreztem is, már nehézkesen mentem felfelé. Bennem volt az egész heti fáradtság, nem voltam már túl friss. Aztán a 3.-ra még több szint, utána az elkövetkező 2 pontra lefelé kellett menni. A rajt pillanatában tudtam meg, hogy nekem is lesz térképcserém. Sajnos ezt az információt elnéztük a meetingen. Mindegy, megvolt a térképcserém. Mondjuk ez is elég furcsa volt. Nem értettem, hogy melyik térképet is kell elvennem. Újra át kellett csúsznom a híd alatt, csak most a másik irányba kellett mennem, a nagy rét felé. Na, a pálya második fele egy kínszenvedés volt. Olyan keskeny nyomokon kellett felfelé küzdeni a réten, hogy szinte csak párosbotozni lehetett. Itt be is ért engem a Ruszakova, meg egy svájci. A vállaim már nagyon készen voltak. Éreztem, hogy fizikálisan komoly problémáim vannak. Volt egy kis elnézésem technikailag is, de az nem vett el sok időt, hamar korrigáltam. A gyűjtőre menet a sífutópályán kellett haladni, de olyan volt, mintha alig mennék. Lassított felvételnek éreztem. Nagyon hálás voltam, mikor beértem.

Természetesen a hosszútávot is Alekszandra Ruszakova (RUS) nyerte 37:20-szal. Én a 30. helyen zártam (54:02), amivel elégedett vagyok. Most így visszagondolva lehetett volna jobb is. Ha egy kicsit jobban küzdök a pálya második felében, akkor meg lett volna a 27-29. hely is akár.

A rendezéssel voltak gondok, de jól éreztem magam ezen az EB-n. Gyönyörű helyen voltunk, sokat sífuthattunk és felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb. Egyedül az első sprint nem tetszett, de az egyáltalán nem. A középtávon is igaz, hogy utolsó előtti lettem, de már sokkal jobb érzés volt. A hosszútáv pedig feltette az i-re a pontot. Ez, hogy meg tudtam verni 10 embert úgy, hogy jóformán nem szoktam sítájfutni… Jó érzés nagyon. Ahogy teltek a napok egyre biztosabban álltam a lécen és egyre jobban élveztem is a pályákat. Sőt, már sokszor volt olyan, hogy a keskeny lejtőkön alig hóekéztem. Ez nálam nagy szó. Csak bele kellett jönnöm. Kár, hogy vége van, de azért jó lesz már pihenni egy kicsit.”