wod-logo-color500px

Tájfutás Világnapja 2016

Tájfutás Világnapja 2016 felhívás

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Tájfutás Világnapja – World Orienteering Day 2016 – nagyszerű lehetőséget teremt sportágunk népszerűsítésére, ismertségének növelésére! Az előzetes tervek szerint 2016. május 11-én világszerte több mint 2000 helyszínen szerveznek majd valamilyen tájfutással kapcsolatos aktivitást.

A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) minden évben szeretné megrendezni ezt az eseményt, amellyel alapvető célja, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz, láthatóvá és elérhetővé tegye a tájfutás a fiatalok számára és segítse a tanárokat a sportág játékos és izgalmas megismertetésében.

A Tájfutás Világnapja szervezőinek nem titkolt célja a jelenleg érvényben lévő, 2003-ban Svájcban beállított Guinness Rekord megdöntése, amikor is 1381 helyszínen 207.979 fiatal vett részt egy hasonló kezdeményezésben. Idén a 250.000 résztvevő a cél.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség célja, hogy Magyarország is részese legyen ennek a kezdeményezésnek, és lehetőség szerint minél több helyszínen sikerüljön megszólítani a fiatalokat.

Ennek érdekében várjuk azon tájfutók jelentkezését, akik:

  • tanárok és szeretnének részt venni a Tájfutás Világnapján az osztályukkal, vagy az egész iskolával;
  • segíteni tudnak az iskolai események lebonyolításában;
  • egy térképes edzéssel szeretnének csatlakozni.

Az iskolák esetében alapvetően azokra gondoltunk, ahol már van térkép az iskoláról vagy a környékéről, és a mindennapos testnevelés órák keretében lehetne kivitelezni a programot.

A résztvevők egy 500-1500m hosszú, különböző nehézségű – célszerűen egy a sportággal még csak ismerkedők részére készített kezdő, illetve egy-két már némi kihívást is jelentő – pálya közül választhatnának, melyet nagyon sok módon lehet teljesíteni: gyalogolva, kocogva, futva, egyedül vagy csapatban. A lényeg: a Tájfutás Világnapján az aktivitás mellé a tájékozódási képesség bevonása!

A térképet minden résztvevő megkapná, melynek hátoldalán a sportág iránt érdeklődők számára hasznos információk – edzési lehetőségek, következő versenyek – lennének megtalálhatók. Az egységes megjelenése érdekében a térképekhez egy speciális, a Tájfutás Világnapjára készített layout-ot fog biztosítani az MTFSZ a szervezők részére.

Minimális elvárás a pontérintés igazolása, amely lehet hagyományos lyukasztós, de amennyiben a feltételek adottak hozzá, javasolt az elektronikus pontérintés.

Az eseményeket regisztrálni kell majd a Tájfutás Világnapja – jelenleg még fejlesztés alatt lévő – nemzetközi honlapján: http://www.worldorienteeringday.com

A regisztráció során meg kell adni a rendezvény helyszínét – GPS koordinátákkal -, a szervező nevét, e-mail címét, telefonszámát és lehetőség szerint fel kell tölteni majd a térképeket is pdf formátumban. A regisztrált események egy piros ponttal fognak megjelenni a térképen. Az eseményt követően kell megadni a résztvevők számát – fiú, lány bontásban – és ezzel fejeződik be az esemény regisztrálása, melyet a piros pont zöldre váltása jelez majd.

A jelentkezéseket a vilagnap@tajfutas.hu e-mail címre várjuk az alábbi adatok megadásával: Név, elérhetőség (e-mail és telefonszám), a tervezett esemény helyszíne, várható létszám. Aki a lebonyolításban tud segíteni, kérjük adja meg melyik térségben (város, Budapesten kerület is) számíthatunk rá.

A további információk hamarosan az esemény honlapján – http://vilagnap.tajfutas.hu -, illetve a facebook oldalán – https://www.facebook.com/events/160045371051538/ – lesznek olvashatók, ahol a regisztrált eseményeket is meg fogjuk jelentetni.

A Tájfutás Világnapja várja továbbá azokat a támogatókat, akik a sikeres lebonyolításhoz szükséges térképek elkészítéséhez/kinyomtatásához tudnának akár anyagi, akár technikai segítséget nyújtani, illetve a szükséges felszerelés – bója, lyukasztó, SI rendszer – biztosításával tudnak segíteni. A támogatás ellentételezéseként az esemény honlapján, a kinyomtatott térképeken illetve plakátokon történő megjelenést tudjuk felajánlani.

A támogatók jelentkezését is a vilagnap@tajfutas.hu e-mail címre várjuk.

Annak érdekében, hogy a szervezés időben megindulhasson, kérjük, hogy mind a rendezési/közreműködési szándékot, mind a támogatási szándékot 2016. március 21-ig küldjétek meg a fent megadott e-mail címre.