20160327_hob

Bertóti Regina és Baumholczer Máté a hosszútávú bajnokok

Szoros eredmények.

Bátaapátiban rendezte a Kalocsai SE és a Paksi SE az év hagyományosan első bajnokságát, a hosszútávút. A terep erre a versenyformára a legalkalmasabb: a mély völgyek és a vegyes fedettség jó lehetőséget kínálnak hosszú útvonalválasztós átmenetek kitűzésére, amivel Dénes Zoltán pályakitűző jócskán élt is.

A nőknél a címvédő Szerencsi Ildikó egy hétközben szerzett sérülés miatt nem versenyzett, távollétében szorosan alakult az eredmény, az első három között csak másfél perc volt a különbség. A pálya nagy részében Kovács Filoména (PVSK) vezetett, ám az utolsó előtti pontra hibázott egy percet, így Bertóti Regina (Göcsej KTFE) elékerült, és végül 50 másodperc különbséggel megverte, ezzel két év után ismét övé lett a bajnoki cím. A harmadik helyre Weiler Virág (Tabáni Spartacus) jött be, aki egész pályán lőtávolságon belül követte a vezető párost, mindössze 46 másodperc lemaradással.

A férfiaknál ott folytatódott a verseny, ahol tavaly abbamaradt: Baumholczer Máté (PVSK) és Bakó Áron (Tabáni Spartacus) fordulatos összecsapásával, a pálya elejétől ők álltak az első két helyen. Sokáig Bakó Áron volt lépéselőnyben, egy-két perces különbséggel vezetett, de a pálya utolsó részén két kétperces hiba is becsúszott neki, amivel először megfordult az állás, majd eldőlt a verseny. Tulajdonképpen a célban alakult ki a legnagyobb különbség: 3’15″ Baumholczer Máté javára. A bronzérem is a Sparihoz került Liszka Krisztián révén.

Juniorban a lányoknál Szuromi Luca (PVSK) végig vezetve nyert közel négyperces előnnyel. A második helyre a balatonfüredi Péntek Gréti jött be, csupán 15 másodperccel megelőzve a pálya végén erősen felzárkózó másik pécsit, Viniczai Csengét. A fiúknál majdnem két órán keresztül a sparis Peregi Dánielnek állt a zászló, már négy perc előnye volt, amikor egy ötperces hibával eldobta a győzelmet, így meg kellett elégednie a nap legszorosabb második helyével: mindössze öt másodperccel kapott ki Porgányi Márktól (Zalaegerszegi TC). A harmadik helyre a pálya első harmadában vezető, de a pálya közepén levő hosszú átmenetekből rosszul kijövő Dalos Máté (Tipo TKE) érkezett be, a bajnokhoz képest egy percen belül.

Ifiben a lányoknál Sárközy Zsófia (MOM) volt magabiztos: a tízből nyolc átmenetet megnyerve több, mint négy perccel verte a mezőnyt. A második helyezett Néda Ágnes (Tabáni Spartacus) mögött újabb négy perccel jött Szuromi Hanga (PVSK). A fiúk között is nagyok voltak a különbségek: Zacher Márton öt és fél perccel előzte sparis klubtársát, Egei Patrikot; a bronzérmes Jónás Ferenc (SZVSE) pedig már tizennégy perc lemaradásban volt.

A szenior bajnokok:
N35: Császár Éva (Göcsej KTFE)
N40: Nagy Krisztina (BEAC)
N45: Viniczainé Kovács Ildikó (PVSK)
N50: Rusvainé Barócsi Katalin (Futárok SC)
N55: Muzsnai Ágota (Hegyisport Szentendre)
N60: Wieder Ilona (Veszprémi Honvéd)
N65: Bíró Aletta (BEAC)
N70: Cser Borbála (Balatonalmádi Herkules)
F35: Molnár Attila (Tapolcai Honvéd)
F40: Bánki Zoltán (Kecsekeméti ZSE)
F45: Dezső Sándor (Hódmezővásárhelyi TC)
F50: Egei Tamás (Tabáni Spartacus)
F55: Gyulai Zoltán (Megalódusz SE)
F60: Dosek Ágoston (OSC)
F65: Boros Zoltán (Hegyisport Szentendre)
F70: Komár Béla (Balatonalmádi Herkules)
F75: Bogdány Miklós (Tipo TKE)
F80: Dudás István (OSC)

Fotó: Máthé István