20160415_trailolipica

Lipica Open TrailO

PreO és TempO futam is volt.

Az ötnapos Lipica Open kísérőversenyeként a szlovén OK Trzin klub TrailO futamokat is rendezett Lipicán. Tényleg Lipicánál, közvetlenül a farm és hotel mellett, így ráadás programként a kíváncsi tekintetek elől jól védett ménest is meg lehetett nézni.

A rendezők komolyan vették a dolgukat, elvégre is elég népes a mezőny ezen a versenyen. A PreO futam előtt kis bemelegítő térképet is adtak. Az azon szereplő speciális térképjelre („kétirányú” sziklafal) való figyelemfelhívást nem ártott elolvasni, a 4. pontnál elvileg ez is számíthatott volna, bár inkább a távolság miatt lett tömeges rossz válasz. A versenyt a horvát Ivica Bertol nyerte 1 hibával, a magyarok közül Miháczi Zolinak és Madarassy Anikónak ment jobban (4 hibával a 15., 18. helyen végeztek). „Mentségünkre” szolgál, hogy számunkra a karszt domborzat nehézsége, a sziklák többféle térképi ábrázolása és a növényzet figyelmen kívül hagyása is szokatlan volt. (A térkép azért ennyire színtelen, mert az erdészeti tevékenység miatt a zöld színt mint futhatóság-láthatóságra utaló területi jelet elhagyták róla.)

Másnap azonos terepen tartották a TempO futamot. Sajnos az első állomás után nagy sor alakult ki, ez a versenytípus nem bírja el, ha egy ember visz két állomást (még akkor sem, ha csak az út másik oldalára kell átülni). Elég nehéz feladatok készültek, bár az élmezőny feladatmegoldási tempója megfelelt az elit pályával szembeni követelménynek: Miháczi Zoli 7, a győztes Dusan Furucz 6 másodpercet töltött átlagosan egy feladattal. A legjobbak 3-6 hibával oldották meg a 34 feladatatot. Miháczi Zoli a TempOban 6. lett, és összetettben a 8. helyen végzett. A két nap alapján a szlovák Furucz fivérek végeztek az élen.

Bíró Fruzsina