20160425_mefob

Bakó Áron háromszoros főiskolás bajnok

Weiler Virág duplázott.

Miskolc volt a hétvégén a házigazdája az Egyetemi-Főiskolás bajnokságnak. A verseny már a nyári Főiskolás VB jegyében zajlott. Egyrészt a rendezők most tesztelték az érintés nélküli pontérintő rendszert, amit a VB-n is használnak majd. Másrészt az egyéni futamok válogató versenyek is voltak a Főiskolás VB-re (valamint a májusi csehországi EB-re is). Ezenkívül a szombati sprint és váltó helyszíne az Egyetemváros volt, ami az augusztusi világbajnokság és a kísérőverseny Hungária kupa versenyközpontja lesz.

Az első futam, a sprint, a nőknél Weiler Virág és Kovács Filoména versenyét hozta a bajnoki címért, amit 18 másodperc különbséggel Virág nyert meg. A harmadik helyet Bertóti Regina szerezte meg. Az OB-val azonos pályát futó (és az EB-re közösen válogató) 21A kategóriában Szerencsi Ildikó mindegyiküknél jobb idővel nyert. A férfiaknál nagyobb különbségek alakultak ki: Bakó Áron 47 másodperccel verte Tugyi Leventét, majd 38 másodperces különbséggel következett Nagy Patrik, a meglepetés harmadik helyezett.

A délutáni váltón a nőknél eléggé foghíjas volt a mezőny, mégis elég sokszor változott a sorrend. Végül Weiler Virág behozta az élen a műegyetemi váltót (Dénes Orsolya és Kadocsa Rebeka után kifutva), második lett a Pécsi Tudományegyetem, harmadik az ELTE. A férfiaknál az utolsó futók döntötték el a helyezéseket, Bakó Áron felhozta elsőnek a BME váltóját (Sulyok Ábel és Miavecz Balázs volt az első két futó), kielőzve Liszka Krisztiánt (ELTE), míg Tugyi Levente négy váltót átugorva bronzéremhez segítette a Miskolci Egyetemet.

Vasárnap a normáltávra már egy klasszikus bükki terepen került sor. A lányoknál Viniczai Csenge végig vezetve nyert, a további dobogósok megegyeztek a szombatival: Kovács Filoména és Bertóti Regina. A férfiaknál Bakó Áron most is magabiztos volt, közel háromperces előnnyel nyert, ezzel megismételte a tavalyi teljesítményét és a Főiskolás OB valamennyi számában bajnoki címet szerzett. Liszka Krisztián végzett a második, Tugyi Levente a harmadik helyen.