20160523_eoc

Hosszútáv selejtező

Kemény pályák, magas győztes idők.

A sprint hétvége után az erdei számokkal folytatódott az Európa-bajnokság. A hosszútáv selejtezőjét és döntőjét azonos helyszínen, a lengyel határ által körülölelt Bílá Vodá településen rendezik. A két verseny terepe minimális átfedésben van, de ugyanabba az arénába érkeznek be mindkét nap a versenyzők. A terep legfőbb jellemzője, hogy szintes; emellett nagyrészt jól futható, helyenként sziklaalakzatokkal megszórt. Az útvonalválasztásra kihegyezett hosszú átmenetekben eléggé szétszóródott a mezőny, a döntőt jelentő 17. helyhez 7-14 percet lehetett kapni a győztestől. A győztes idők 15%-kal nagyobbak lettek az előre tervezettnél (45 és 60 perc), ami egy kemény döntőt vetít előre holnapra (10.3 km 410 szinttel és 16.1 km 650 m szinttel).

A történelmi (világversenyen  utoljára rendeznek hosszútávon selejtezőt) futamokat Szvetlána Mirjonova, Heidi Bagstevold és Natalja Vinogradova; illetve Daniel Hubmann, Magne Daehli és Miloš Nykodým nyerték. Általában kicsik voltak a különbségek, eltekintve Szvetlána Mirjonova három és fél perces előnyétől. Nem borult a papírforma, a finn, norvég, svájci és svéd csapat összes indulója bejutott, öten-öten lesznek a csehek és a britek (ők ennyien is indultak), az oroszok pedig a maximális hat nővel és két férfival képviselik magukat a döntőben.

A magyarok közül Liszka Krisztián állt a legközelebb a bejutáshoz, a 19. helyen végzett két percre a döntős norvégtól. Péntek Gréti a 24., Bakó Áron a 32. helyen zárt, Bugár Gergely pedig nem ért el értékelhető eredményt.

Holnap a döntő következik, 10 órától a B döntők (Péntek Gréti 10:02, Bugár Gergely 10:08, Bakó Áron 10:36, Liszka Krisztián 11:52), majd 12:25-től az A döntők.

Fotó: EOC Twitter