20160524_eoc

Tove Alexandersson első aranya

Daniel Hubmann harmadszor Európa-bajnok hosszútávon.

Az előző napi túl keményre sikerült selejtező után a döntő pályái a terep kellemesebb felét használták. Kevesebb volt a bozótos rész, és valahogy a szintek is barátságosabbak voltak, ennek köszönhetően a kilométer átlagok 45 másodperccel jobbak lettek. A pályák alaphangját a hosszú átmenetek adták meg, ahol nagyon szétváltak az útvonalak.

A nőknél Tove Alexandersson végig vezetve nyerte meg a versenyt, ezzel élete első aranyérmét szerezte világversenyen hat ezüst és öt bronz begyűjtése után. A norvégok elnyűhetetlen versenyzője, a negyvenegyedik évében járó Anne-Margrethe Hausken-Nordberg volt hozzá a legközelebb, a pálya végén még közeledett is hozzá, de végül csak csökkenteni tudta a hátrányt 41 másodpercre. A harmadik helyre az orosz Szvetlána Mirjonova jött be, két és fél perccel lemaradva a bajnoktól.

A férfiaknál Daniel Hubmann sem hagyott sok kétséget: a szokásos lassabb kezdés után a pálya harmadától vezetve közel másfél perccel győzött, ezzel 2010 és 2014 után immár harmadszor lett Európa-bajnok ezen a távon. Mögötte a norvég Magne Daehli és a svéd Martin Regborn egyaránt első egyéni érmének örülhetett felnőtt világversenyen.

A magyarok közül Péntek Gréti nyolcadik lett a B döntőben, Bugár Gergely a 25. legjobb idővel helyezetlenül zárt.