20160528_eoc

Finnország és Svájc nyerték a váltót

Nagy drámában dőltek el a helyezések.

Mindkét kategóriában fordulatos váltóval ért véget az Európa-bajnokság.

A nőknél az első két körben lassacskán csordogáltak az események, az oroszok szép lassan felépítettek egy perc előnyt a svédek és kettőt a csehek előtt, a finn és a dán váltó volt még lőtávolságon belül. Extraként az oroszok, a svédek és a finnek két váltóval is az első nyolcban voltak. Weiler Virág a 19., Szuromi Luca a 20. helyen hozta a magyar váltót.

Az utolsó futóknál Tove Alexandersson felzárkózott Szvetlána Mirjonovára, aztán a hosszú átmenetben nagyot hibáztak (mintha fordítva akarták volna megfogni a hurok pontjait), így egyszerre a nyakukon találták a két csapatban érkező üldözőket. A verseny teljesen nyílt lett, innen akár hat-hét csapat is nyerhetett.

Először Maja Alm hibázott egy kicsit, így lemaradtak a dánok. Judith Wyder viszont felgyorsult és az élre állt, de teljesen elrontotta a kilencest, és így elszálltak a reményei. Kicsit hibázott itt Tove Alexandersson is, így Mirjonova került lépéselőnybe, de ő is egyből rontott. Eközben a hibátlanul közlekedő Merja Rantanen utolérte őket. Az átfutóponton ő haladt át Alexanderssonnal az élen, mögöttük 17 másodperccel az orosz, 52 másodperccel a fantasztikus tempóban ismét felzárkózó Judith Wyder.

A kiskörön nem változott a sorrend, de a befutópontra menet Rantanen megelőzte Alexanderssont és ezzel megnyerte a finneknek a versenyt. Az első négy váltó 21 másodpercen belül ért célba. A pódiumra kerültek még a csehek és a dánok. Péntek Gréti a 24. helyen érkezett be, ami Európa-bajnoki 17. helyet jelentett.

A férfiaknál meglepően gyorsan elkezdett szétszakadozni a mezőny, már az első futóknál ellépett egy négyfős (Jan Petržela, Andreas Kyburz, Wojciech Kowalski, Timo Sild) boly a többiektől, az ötödik Andrej Kramov már 48 másodpercre érkezett, a többiek pedig percen kívül. Ekkor nagyon a svájciaknak állt a zászló, mivel az egyéni számok győztesei (Daniel Hubmann és Matthias Kyburz) voltak a további embereik. Baumholczer Máté a 25., Tugyi Levente a 35. helyen váltott.

A második körben a várakozásnak megfelelően Daniel Hubmann állt az élre, ám a negyedik pontra menő hosszú átmenet végén nagyon balra húzott és elvesztette a fonalat, így a kilencedik helyen találta magát két és fél perc hátránnyal. Innentől a hazai Jan Šedivý vezetett a pálya végéig, ahol Jonas Rudesson (svéd kettes váltó) lehajrázta, Bartosz Pawlak pedig hat másodperc hátránnyal a harmadik helyen tartotta a lengyeleket. Az egyperces távolságban levő üldözőbolyt Norvégia, Svájc-2 és Svédország-1 alkották, ám utóbbi rossz pontot fogott. Daniel Hubmann nem tudott jelentősen faragni a hátrányán, 2’16″ lemaradással a hetedik helyen váltott. Bakó Áron a 21., Fehérvári Dániel a 34. helyre lépett előre.

Az utolsó futóknál is döntő lett a hosszú átmenet, ugyanis a Magne Daehli-Martin Hubmann páros itt érte utol a Vojtěch Král-Martin Regborn kettőst, így a négyes gyakorlatilag együtt haladt az utolsó elágazásig, amiből Martin Hubmann jött ki a legjobban és szerzett 40 másodperc előnyt. Külön dráma volt, hogy Gustav Bergman nem tudott arról, hogy a váltója már kiesett, így az élboly ötödik tagja lett, sőt, éppen vezetett is, amikor az átfutóponton ki kellett állnia. Ezzel egyben kicsit meg is zavarta Martin Hubmannt, aki nem tudta, hogy mi történt, és abban sem volt biztos, hogy az élen áll. Ennek ellenére egy biztonsági futással a kis körön megőrizte az első helyet, így a négy évvel ezelőtthöz hasonlóan a svájciak a kettes váltójukkal nyertek. A végén Magne Daehli lehajrázta Vojtěch Krált, de a csehek így is örültek, hogy az utolsó számban végül sikerült az áhított éremszerzés. A pódiumra még Svédország, Oroszország és Ausztria állhatott fel. Liszka Krisztián a 24. helyen érkezett, ami az Európa-bajnoki 16. helyet jelentette; Bugár Gergely a 32. helyre hozta be a kettes váltónkat.

Az EB legeredményesebb csapata a svájci lett, az aranyak több, mint felét ők szerezték, a férfiaknál az összeset. A svédek még úgy is másodikak tudtak lenni, hogy a váltószámokban számos csalódás érte őket. Az oroszok elsősorban a női csapatuknak köszönhetik a harmadik helyüket.
Svájc 5-1-2
Svédország 2-3-1
Oroszország 1-0-3
Finnország 1-0-1
Norvégia 0-3-0
Dánia 0-1-1
Ukrajna 0-1-0
Csehország, Franciaország 0-0-1

Borítókép: EOC2016 Facebook