20160711_jwoc

Kemény hosszútáv a Junior VB-n

Szuromi Luca a 26. helyen.

A VB leghosszabb versenye várt ma a mezőnyre Val Müstair térségében. A hosszúságot nem csak a versenytávra kell érteni, hanem a lebonyolításra is, mivel az összesen 147 lány és és 170 fiú még kétperces indítási közzel is reggel 9-től délután fél háromig rajtolt.

A kétezer méter körüli tengerszint feletti magasságon elterülő alpesi terepen a meredek fenyvesek domináltak helyenként nyílt részekkel és részletgazdag domborzattal. A pályakitűzők Matthias Merz és Fabian Hertner voltak, mindketten világbajnoki címet tudhatnak a magukénak a közelmúltból.

A fiúknál egy az egyben megismétlődött a tegnapi sprint dobogója: Joey Hadorn győzött, Thomas Curiger lett az ezüstérmes és Isac von Krusenstierna a bronzérmes. Nagyjából percenként követték egymást a helyezettek. A címvédő Olli Ojanaho sokáig partiban volt az élmezőnnyel, ám a 11. pontra több, mint hat percet hibázott, így csak 28. lett végül.

A mieink közül jól sikerült Ormay Mihály (45. hely), Miavecz Balázs (47. hely) és Egei Patrik (53. hely) versenye. Zacher Márton a 79., Peregi Dániel a 101. helyen végzett, Dalos Máté pedig az átfutón feladta a versenyt.

Szuromi Luca bekerült a Top30-ba

A lányoknál a tegnapi győztes Simona Aebersold lett a nap tragikus hőse: kereken egy perccel vezetett a táv felénél, amikor elfelejtette megfogni a nyolcas pontot és ezt csak akkor vette észre, amikor már majdnem odaért a kilencesre. Kilenc percet vesztett ezzel a hibával és végül nyolc és fél perc hátránnyal a 12. lett. A győzelmet a tavalyi ezüstérmes és tegnapi bronzérmes finn Anna Haataja szerezte meg, kettő illetve három perccel verve a hazai Valerie Aebischert és Sofie Bachmannt. A mezőnyt a skandinávok és a svájciak uralták, az első kilenc helyen ők végeztek.

A három legjobb magyar nagyon egyformán teljesített, 48 másodperc és 7 helyezés volt köztük a különbség: Szuromi Luca a 26., Weiler Virág a 31., Sárközy Zsófia a 33. helyen zárt. Péntek Gréti az 52., Viniczai Csenge a 70., Goldmann Júlia a 104. helyezést érte el.

Összességében a svájciak ma is remek napot zártak, a hat éremből négy hozzájuk került és az eddigi négy világbajnoki címből is három az övék lett.

A világbajnokság a keddi pihenőnap után szerdán folytatódik a középtávú selejtezővel.

Fotó: Erik Borg, JWOC