20160715_jwoc

Hatodik a magyar lány váltó a Junior VB-n!

Svájc ma is két aranyat gyűjtött be.

Pörgős váltóval zárult a világbajnokság. A terep ugyan az egyéni számokénál egyszerűbb volt, de elég szintes, a részletgazdagabb részekben rövid, irányváltós átmenetekkel.

A fiúknál az első futóknál még együtt maradt a mezőny, nyolc váltó jött be 51 másodpercen belül, Franciaország – Svájc- Csehország volt az első három sorrendje. Dalos Máté az első pontra hibázott, így leszakadt a legjobbaktól, de utána tartotta a különbséget, így a 19. helyen érkezett; Peregi Dániel a pálya közepén vesztett időt és a 30. pozícióban futott be.

A második körben már a két svájci váltó jött elöl másfél perc előnnyel a holtversenyben érkező új-zélandi – cseh páros előtt. Zacher Márton felhozta az egyes váltónkat a 13., Ormay Mihály pedig a kettes váltónkat a 26. helyre.

A végén Joey Hadorn egyedül futva tartotta két és fél perc körüli előnyét, így a VB legeredményesebb versenyzőjeként zárt három arany- és egy ezüstéremmel. A második helyre a szintén egész héten jól teljesítő Isac von Krusenstierna hozta fel a svédeket a hatodik helyről. A bronzérmet pedig az egyéni számokban betliző Olli Ojanaho szerezte meg a finneknek, aki a nyolcadik helyen futott ki. A két magyar váltó egymás után érkezett a célba, Egei Patrik a 21. helyen érkezett a kettes, Miavecz Balázs a 22. helyen az egyes csapattal. Ezzel a kettes váltónk a világbajnoki 15. helyen végzett.

A lányoknál az első körben a svájci és az angol kettes váltó (akikről feltételezhető volt, hogy később visszaesnek) kicsit meglépett a többiektől. Weiler Virág nagyszerű futással a franciákkal holtversenyben beérkezett a harmadik helyen. Sárközy Zsófia a 21. helyen hozta a kettes váltónkat.

A második futók között Sofie Bachmann az élre repítette a hazaiak egyes váltóját. Szuromi Luca remekül haladt, az átfutóig tartotta a lépést a svájcival, csak a kiskörön szakadt le tőle másfél percre. A végén a norvég váltó mögött öt másodperccel a harmadik helyet megtartva futott be. Goldmann Júlia a 22. pozícióban érkezett a célba.

A svájci váltó utolsó futója a hét sztárja, Simona Aebersold volt, aki öt percre növelte az előnyt, így a hazaiak immár a harmadik versenyszámban is behúzták mindkét világbajnoki címet. A hosszútávon győztes Anna Haataja a kilencedik helyről hozta fel a finn váltót a dobogó második fokára. A bronzérmet a norvégok szerezték meg. Viniczai Csenge az átfutóig harcban volt a dobogós helyezésekért, végül a hatodik helyen futott a célba. Ilyen kiemelkedő eredményt utoljára 1991-ben tudott a lány váltónk Junior VB-n felmutatni! Péntek Gréti a második váltónkat felhozta a 19. helyre (ez a versenyben elért helyezés, a világbajnokság hivatalos eredményébe minden országból csak a jobbik váltó számít).

A mai újabb duplázással a svájciak fölénye megdöbbentő mértéket öltött, az összes érem több, mint fele hozzájuk került és csak egy világbajnoki címet engedtek át a többieknek. A finnek főleg Anna Haataja-nak, a svédek pedig Isac von Krusenstierna-nak köszönhetően kerültek előre.

Éremtáblázat:
1. Svájc 7-4-1
2. Finnország 1-1-2
3. Svédország 0-1-3
4. Lengyelország és Oroszország 0-1-0
6. Norvégia 0-0-2

A nemzetek közötti pontversenyt is simán nyerték a hazaiak, mögöttük a skandinávok következtek. Magyarország a 39 ország között az előkelő hetedik szerezte meg.
1. Svájc 20 pont
2. Svédország 226 pont
3. Finnország 247 pont
7. Magyarország 711 pont

Fotó: JWOC