20160804_wuoc

Újabb svéd duplával ért véget a Főiskolás VB

A női váltónk kilencedik lett.

Az előző napi középtávval azonos helyszínen, Jávorkúton rendezték a VB utolsó versenyszámát, az erdei váltót.

A nőknél már az első körben elkezdett szétszakadozni a mezőny, egy hétfős boly jött elöl, az élén a két svéd váltóval. Viniczai Csenge 14. helye a B váltóval és Weiler Virág 17. helye az A váltóval az üldöző boly derékhadát jelentette.

A második futóknál kettőre szűkült az aranyért csatázók köre: a svédek B váltója rossz pontfogással kiesett, a csehek nyolc másodpercre feljöttek a svéd A váltóra, a többiek pedig négy percre leszakadtak. Kovács Filoména a nyolcadik helyre hozta fel az A váltónkat egy nagyobb boly elején befutva; Károlyi Hanga a 20. helyen érkezett.

A harmadik futók között sokáig Jana Knapova vezetett, ám az előző nap középtávon győztes Lilian Forsgren az átfutó előtt megelőzte, a kiskörön pedig elhúzott tőle, így végül bő egy perces előnnyel a svédek nyertek a csehek előtt. Izgalmas csata alakult ki a bronzéremért a norvégok, oroszok és britek között, a három váltó tizenegy másodpercen belül futott be. A hosszútávon második Ingjerd Myhre a hatodik helyről hozta fel a dobogóra az északiakat. Bertóti Regina a kilencedik, Becze Rita a tizennyolcadik helyen futott be, így a magyar váltó a világbajnoki kilencedik helyet szerezte meg (a VB eredményébe minden ország előrébb végző váltója számít).

A férfiaknál jobban együtt maradt a mezőny, az első futóknál tizenöt emberből állt az első boly, akik egy percen belül érkeztek be, másfél perccel elszakadva a többiektől. Meglepetésre a spanyolok váltottak elsőnek. Liszka Krisztián a 26., Tugyi Levente a 31. helyen érkezett, így a lányokhoz hasonlóan itt is a B váltó érkezett előbb.

A második körben egy újabb svéd-cseh párharc bontakozott ki, a középtávon nyertes Oskar Sjöverg jött elöl, kilenc másodperccel mögötte Daniel Hajek, míg a harmadik Svájc már két perces hátrányba került. Baumholczer Máté felhozta a 20. helyre az A váltónkat, Kovács Bertalan a 29. helyen érkezett a B-vel.

A svédek befutó embere, a két egyéni számban is bronzérmet szerző Johan Runesson elhúzott az élen és a cseh Tomáš Kubelka hibája után hatalmas előnyre tett szert, amit a célig megőrzött. A második helyre Florian Schneider hozta be a svájciakat, a dobogó harmadik fokára pedig az ötödik helyről kúszott fel a finn Mikko Siren. Bakó Áron hiába érkezett a célba a 13. pozícióban, rossz pontfogás miatt kiesett. Bugár Gergely a 24. helyen futott be a B váltónkkal, ami a világbajnoki 18. helyet jelentette.

Az utolsó két napi remekléssel a svédek lettek a VB legeredményesebb nemzete, a világbajnoki címek több, mint felét megszerezve. A második helyre a britek értek oda, elsősorban a sprint specialista Kristian Mark Jones-nak köszönhetően. Harmadikak lettek a csehek, ők adták az EB-n legtöbb érmet szerző versenyzőt Denisa Kosova személyében (1 arany, 2 ezüst, 1 bronz).

Éremtáblázat:
1. Svédország 5-0-22. Nagy-Britannia 2-0-0
3. Csehország 1-3-1
4. Finnország 1-1-2
5. Svájc 0-3-1
6. Norvégia 0-2-2
7. Oroszország 0-1-0

Fotó: Máthé István