20160814_wmoc

Szenior Világbajnokság

Muzsnai Ágota a 25. helyen.

Az észt főváros, Tallinn volt a házigazdája az idei Szenior Világbajnokságnak. 42 ország versenyzői állnak rajthoz a versenyen, Magyarországról 14 nevezés érkezett. A verseny legidősebb indulója a svéd Astrid Andersson volt, aki elsőéves a W95 kategóriában.

Először a sprint versenyekre került sor, mindkettőre Tallinnban. A selejtezőt a Kadrioru parkban rendezték, ahol inkább a hely szépsége, mint a pályák jelentettek különlegességet, az átmenetek nagy részében adta magát a megoldás, ahol nem, ott is a jobb-bal útvonalválasztás fordult csak elő. A döntő pedig az óvárosban volt, ahol már jobban kellett figyelni a zegzugos sikátorokban.

A férfiaknál megoszlottak az elsőségek, a finnek lettek a legeredményesebbek néggyel, nyolc további ország szerzett egyet-egyet. A nőknél a svédek az idősebb kategóriák letarolásával nyertek öt aranyat, a hazaiak hármat, további öt ország egyet. Érdekesség, hogy csak egyetlen versenyzőnek, a bolgár  Cvetan Todorovnak sikerült a címvédés M50-ben.

A magyarok közül öt hölgy került az A döntőbe, ahol Győrffy Gabriella (W45) és Muzsnai Ágota (W60) a 29., Horváth Magda (W60) a 41., Jenővári Gabriella (W55) a 46.,  Takács Ágnes (W60) a 48. helyen végzett.

Normáltávon két futamból áll a selejtező, amiket azonos helyszínen, egy mocsaras, részletgazdag domborzatú lomberdőben rendeztek. A döntőre pedig egy hasonló, de ritkább úthálózatú fenyőerdőben került sor, amit a rendezők előzetesen az egyik legélvezetesebb észt terepnek tituláltak.

Négy versenyzőnek sikerült a címvédés és kilencen tudtak a sprint győzelem után itt is nyerni. A férfiaknál itt már kidomborodott a skandinávok fölénye, öt finn és három svéd világbajnoki cím mellett még négy ország húzott be egy-egy győzelmet. A nőknél most is a svédek lettek a legeredményesebbek a négy legidősebb kategória megnyerésével, az oroszok és a finnek jutottak még két elsőségig.

A mieink közül négyen kerültek a legmagasabb döntőbe, ahol Muzsnai Ágota (W60) a 25., Horváth Magda (W60) a 29., Jenővári Gabriella (W55) a 48., Takács Ágnes (W60) a 76. helyezést érte el.

Jövőre áprilisban rendezik a Szenior Világbajnokságot Új-Zélandon a Világjátékok keretében.