20160819_woc

Felnőtt VB beharangozó

Holnaptól szurkolhatunk.

Szombaton kezdődik az idei Felnőtt Világbajnokság Svédországban, a norvég határ mellett fekvő Strömstad városában, ezzel 12 év után tér vissza a VB az északi országba.

A program egy sprint hétvégével indul, szombaton az egyéni selejtezőre és döntőre kerül sor (a kettő között tartják a megnyitót), vasárnap pedig a váltóra. A jövő héten következő erdei versenyek programja már szellősebb: kedden középtáv, csütörtökön hosszútáv, szombaton váltó. Valószínűleg ennek köszönhetően jóval többen vállalják be az összes számban indulást, mint az utóbbi években.

Összesen 46 ország 330 versenyzőjét nevezték (148 nő és 182 férfi) a versenyre. A tavalyi győztesek közül Annika Billstam kivételével mindenki itt lesz, hogy megvédje a címét.

A magyar csapat (zárójelben, hogy ki melyik számban indul):

  • Bertóti Regina (hosszútáv, váltó)
  • Gyurkó Fanni (sprint, középtáv, hosszútáv, sprint váltó, váltó)
  • Szerencsi Ildikó (sprint, középtáv)
  • Weiler Virág (sprint, sprint váltó, váltó)
  • Bakó Áron (sprint, középtáv, hosszútáv, sprint váltó, váltó)
  • Baumholczer Máté (sprint, középtáv, hosszútáv, sprint váltó, váltó)
  • Tugyi Levente (sprint, váltó)

A sprint versenyeket Strömstad városában rendezik, az egyéni döntőt és a váltót ugyanabban a tengerparti arénában. A terep lakott terület, nagyrészt aszfaltozott és nem elhanyagolhatóak a szintkülönbségek.

Az erdei versenyek klasszikus skandináv terepeken lesznek, részletgazdag domborzattal, sok sziklával, mocsarakkal, ritka úthálózattal. A futhatóságot jónak ígérik, de ezt északi szemlélettel kell érteni.

Érdekesség, hogy mivel a terepekről bárki számára elérhető adatbázisok és szoftverek segítségével tájfutó térkép készíthető terepi munka nélkül, a rendezőség úgy döntött, hogy az egyenlő feltételek biztosítása érdekében ezeket az automatán generált térképeket előzetesen közzéteszi.

A versennyel azonos időben és helyszínen (még a terepek között is van átfedés) zajlik a TrailO VB, ott sajnos nincs magyar induló.

Világbajnoksághoz illően TV közvetítés, GPS nyomkövetés, élő eredményközlés is elérhető lesz a nézők számára, előbbi kettő fizetős szolgáltatás. A skandináv országok televíziói élőben közvetítik a versenyeket, így ott ingyen is meg lehet nézni őket.

További részletek a verseny honlapján: http://woc2016.se/