20160820_woc

Maja Alm és Jerker Lysell győzelmével indult a VB

Gyurkó Fanni a 17. helyen végzett.

A sprint számmal vette kezdetét a Felnőtt Világbajnokság. Ez az egyetlen szám, ahol selejtezőt is rendeznek, mégpedig a döntő napján délelőtt. Mindkét futamra Strömstad városában került sor.

A selejtező pályái nagyon futósak voltak, ennek megfelelően szorosan alakultak az eredmények. A nőknél 1’25″-2’19″, férfiaknál 34-58 másodperc hátránnyal lehetett kvalifikálni. A nemenkénti három futamból 15-15-15 versenyző jutott a döntőbe, az esélyesek gond nélkül bekerültek.

A nőknél az első futamban a finn Sari Anttonen nyert, Gyurkó Fanni simán jutott be 45 másodperc hátránnyal a kilencedik helyen. A második futamban a svájci Judith Wyder több, mint egy perccel verte a teljes mezőnyt, Weiler Virág a kitűnő ötödik helyet szerezte meg 1’16″ lemaradással. A harmadik futam győztese a dán Cecilie Friberg Klysner lett, itt Szerencsi Ildikó a 22. lett 3’09″-cel az első mögött.

A férfiaknál az első futamot a dán Tue Lassen húzta be, Bakó Áron a 11. lett mindössze 21 másodperc különbséggel. Itt lett a legszorosabb a verseny, az utolsó bejutó is csak 34 másodpercre volt a győztestől. A második futamban a címvédő Jonas Leandersson nyert, Tugyi Levente 1’44″ hátránnyal a 23. lett. A harmadik futam élén Daniel Hubmann és Martin Regborn végzett holtversenyben, Baumholczer Máté a 18. helyen zárt hármas holtversenyben, 12 másodpercre a bejutó pozíciótól.

A döntőre átköltözött a mezőny egy tengerparti parkolóban kialakított arénába. Itt már jó pár útvonalválasztós átmenet akadt, ami meg is szórta a mezőnyt.

A nőknél a dán Maja Alm magabiztosan védte meg címét: 26 másodperccel verte a pálya elején még vezető Judith Wydert és 43 másodperccel a nap meglepetés emberét, az élete első világbajnokságán induló fehérorosz Anasztázia Gyenyiszovát. A negyedik helyezett orosz Galina Vinogradova már bőven percen kívül volt. A pódiumra két további svájci versenyző, Rahel Friederich és Elena Roos ért oda. Jól szerepeltek a mieink, Gyurkó Fanni a 17. helyet szerezte meg, ami eggyel jobb, mint tavaly. Weiler Virág pedig a középmezőnyt jelentő 26. helyen végzett élete első VB döntőjében.

A férfiaknál már szorosabban alakult a verseny. Jerker Lysell a többezres hazai közönség ovációja mellett megverte az esélyes svájciakat, 2.8 másodperccel az EB-n e számban győztes Matthias Kyburzot és 8.6 másodperccel a huszadik VB érmét szerző Daniel Hubmannt. Lysell igazi sprint specialista, aki korábban többször bizonyította már, hogy a sebessége megvan a világbajnoki győzelemhez, de valamilyen hiba eddig mindig közbejött neki. Negyedik helyre a három hete Miskolcon a sprint számokban villogó brit Kristian Jones jött be, a címvédő és a pálya középső részén vezető Jonas Leandersson lett az ötödik, a hatodik helyet pedig Vojtech Král szerezte meg a cseheknek. Bakó Áron egyenletes teljesítményt nyújtva a 28. helyezést érte el, ami eddigi legjobb eredménye a VB-ken.

Holnap 16:50-kor a sprint váltó következik ugyanitt, a mieink Gyurkó Fanni, Bakó Áron, Baumholczer Máté, Weiler Virág összeállításban állnak rajthoz.

Fotó: Zentai László