20160823_woc

Tove Alexandersson első világbajnoki címe

Matthias Kyburz szoros versenyben nyert.

Az erdei futamokkal, azok közül is a középtávval folytatódott a Felnőtt Világbajnokság programja Tanumshede térségében, egy klasszikus skandináv terepen.

A férfiaknál kiélezett csatában dőlt el az érmek sorsa. Az első öt helyezett végig fél percen belül volt egymáshoz képest és közben rengetegszer pozíciót cseréltek. A rajt után Alekszander Kratov volt egy darabig a leggyorsabb, de a hetedik pontra hibázott. Ezután a pálya középső részén Daniel Hubmann vezetett. A táv kétharmadánál Gustav Bergman állt az élre, de a kiskörön elszállt, és végül a pódiumra se fért fel.

Az arénán átfutásnál Olav Lundanesnek volt a legjobb ideje, de ekkor még négyen voltak 16 másodpercen belül. A kis körön aztán Matthias Kyburz ellenállhatatlan volt és végül 12 másodperccel megverte Lundanest, aki a kiskörön belekeveredett a bozótosba (arra számított, hogy a terep korábbi részeihez hasonlóan áthatolható). Hubmann a végén már nem tudott felpörögni, de így is bezsebelte a második bronzérmét a VB-n.

Két francia állhatott fel a pódiumra, a negyedik helyen az elején kissé beragadó és utána a legjobbakat sikertelenül üldöző Thierry Gueorgiou, az ötödiken pedig a tavalyi ezüstérmes Lucas Basset. A norvégok is két főt adtak az első hatba, mivel az első pontokra hibázó Magne Daehli a pálya további részén az élmezőnnyel azonos tempót futott, így harmincon kívülről visszakapaszkodott a hatodik helyre.

Bakó Áron a 42., Baumholczer Máté a 46. helyen végzett, mindketten a táv elején szedték össze hátrányuk nagyobb részét.

A női versenyben Tove Alexandersson hatodik világbajnokságán, hat ezüst és három bronz után megszerezte első aranyérmét. Az esélyesek közül többen elvéreztek: Ida Bobach a pálya elején hibázott és utána sem sikerült elkapnia a fonalat; Helena Jansson a pályán sérült meg, ami könnyen a hazai VB-jének a végét jelentheti; a VB eddigi sztárja, Maja Alm is korán hibázott, és kiesett az éremért zajló harcból.

Jól éltek a lehetőséggel a “sötét lovak”. A kanadai Emily Kemp, aki már az Európa-bajnokságon is észre vetette magát egy negyedik hellyel, remekül kezdett és a pálya kétharmadáig vezetett, aztán a kiskörön hárman is elé kerültek, így végül nem állhatott a dobogóra. A második helyre a kevésbé esélyes norvég Heidi Bagstevold, a harmadikra pedig a svájci férje nevét felvevő orosz Natalia Gemperle (korábban Vinogradova) ért oda, mindketten életük első egyéni VB érmét szerezték.

Gyurkó Fanni egyenletes teljesítménnyel a 33., Szerencsi Ildikó pedig fokozatosan előrébb kerülve a 40. helyezést érte el.

Holnapután következik a hosszútávú döntő, ahol Bertóti Regina és Gyurkó Fanni, illetve Bakó Áron és Baumholczer Máté képviselik a magyar színeket.

Fotó: worldofo.com