20160825_woc

Alexandersson és Lundanes a hosszútáv világbajnokai

Az együttfutások versenye.

Az utolsó egyéni versenyre, a hosszútávra került ma sor a Felnőtt Világbajnokságon. Az eleve kemény terepet még nehezebbé tette a verseny alatti folyamatos eső. Az időjárás negatív szerepet játszott abban is, hogy sok versenyzőnek a térképe olvashatatlanná ázott a verseny során.

A pályák legérdekesebb része az volt, amikor az egy percre levő első pontról egy 3,7 km-es átmenet útvonalválasztós átmenet következett mindkét kategóriában. Hosszú és a végeredmény szempontjából döntő átmenetek még később is jöttek, emellett a férfi pályába egy pillangót is beillesztettek az együttfutás kiküszöbölésére – mint kiderült, sikertelenül. A versenyzők a négyes ponton egy pillanatra átléphettek a norvég határon és az egyik hosszabb átmenetben is választhattak a szomszéd országon átvezető útvonalat.

A nőknél a Svájcban élő orosz Natalia Gemperle remek tempóban kezdett, a hosszú átmenetet megnyerte egy harminc százalékkal hosszabb, de nagyrészt aszfalton teljesíthető kerülővel és az első tévés ponton már két perccel verte a mezőnyt. Ráadásul éppen itt érte utol az előtte induló Judith Wydert, akivel a célig együtt haladtak.

A pálya elején három percre lemaradt a verseny első számú esélyese, Tove Alexandersson, aki ezután elkezdte ledolgozni a hátrányát. Ő is utolérte az előtte induló versenyzőt, Anne Margrethe Hausken Nordberget a kilences ponton, és a célig ők voltak a leggyorsabbak, egy kivételével az összes hátralevő átmenetet valamelyikük nyerte. Éppen az átfutásnál, tíz perccel a vége előtt fordult meg az állás az élen, és innentől Alexandersson fokozatosan növelte az előnyét, ami végül 26 másodperc lett Gamperle előtt; Hausken pedig 18 másodperccel szorította le végül Wydert a dobogóról. A pódiumra kerülő finn Saila Kinni és fehérorosz Anasztázia Gyenyiszova már nyolc percre voltak a győztestől. Tove Alexandersson ezzel idén mind az EB-n, mind a VB-n megnyerte mindkét erdei egyéni számot.

Gyurkó Fanni a hosszú átmenet után (ami a pálya egyharmadát jelentette) a 18. helyen állt, majd szép lassan hátracsúszott a 32. helyre. Bertóti Regina viszont gyengébb kezdés után araszolt előre a 38. pozícióba.

A férfiak versenyében Olav Lundanes kezdett fantasztikusan, sorra fogta be az előtte induló ászokat: Daniel Hubmannt, Carl Godager Kaast és Matthias Kyburzot, és a két svájcival a célig együtt maradtak. Lundanesre már csak az utolsóként induló és zsinórban negyedik hosszútávú címéért harcba szálló Thierry Gueorgiou lehetett veszélyes. Neki is volt társasága, az elején a hazaiak reménységét, Gustav Bergmant érte utol és hagyta le, a pálya utolsó harmadában pedig a honfitárs Lucas Bassettel mentek. Ennek ellenére hamar látszott, hogy ma csak a második helyért küzdhet, a hosszú átmenetekben rendre kikapott Lundanestől. Az utolsó előtti ponton sikerült Hubmann elé kerülnie és végül 19 másodperccel megverte.

Ezzel az a három versenyző került a dobogóra, akik az elmúlt kilenc évben megnyerték a VB király számát: Lundanes (2010,2012,2016), Gueorgiou (2011,2013,2014,2015) és Hubmann (2008,2009).

A pódiumra Basset és Kaas mellett a többiekhez képest magányosan közlekedő Magne Daehli állhatott fel, így a legjobb hatba három norvég is került.

Baumholczer Máté az 54. helyen érte célba, Bakó Áron pedig nem ért el értékelhető eredményt.

Szombaton az erdei váltóval ér véget a világbajnokság ugyanezen a helyszínen. 14 órakor rajtolnak a férfiak, 16 órakor a nők.

Fotó: woc2016.se