TrailO Világbajnokság

Svédország lett a legeredményesebb.

Idén a Felnőtt Világbajnoksággal párhuzamosan rendezték a TrailO VB-t, amin 21 ország vett részt. 38 para és 74 nyílt kategóriás versenyző három különböző versenyszámban mérte össze a tudását.

TempO-ban kedden egy nap alatt lezajlott a selejtező és a döntő, mégpedig a tájfutó VB sprint versenyének terepén. A két 36-os csoportból 18-18 versenyző került a döntőbe. Összesen 15 nemzet képviselői jutottak a fináléba, az északi országok szerepeltek a legsikeresebben, a legnagyobb csalódást pedig az ukránok okozták, akik mind kiestek.

A döntőben a szakág ikonikus alakja, a norvég Lars Jakob Waaler (közismert nevén a “Viking”) győzött, aki az összes eddigi VB-n (a tizenharmadiknál járunk) rajthoz állt, de először lett világbajnok. A svéd Marit Wiksell ezüstjével és a finn Pinja Mäkinen bronzával lett teljesen skandináv a dobogó. Meglepetés volt a 19 éves horvát Iva Lovrec negyedik helye, az ötödik helyen pedig holtverseny alakult ki a szlovén Krešo Keresteš és az olasz Remo Madella között, ezzel eléggé lecserélődött a pódiumon állók köre a korábbi világversenyekhez képest.

Szerdán és pénteken rendezték a PreO verseny két fordulóját, az első futamot Saltö térségében 21 ponttal, a másodikat Tolvmanstegenben 28 ponttal, mindkettőt erdei terepen.

Para kategóriában a svéd Michael Johansson azonos pontszámmal, jobb idővel nyert az első nap még két pontos előnyben levő orosz Pavel Smatovval szemben, a bronzérmet egy másik hazai, a korábbi többszörös világbajnok Ola Jannson szerezte meg.

Openben is a házigazdák szerepeltek a legjobban, négy versenyzőjük került az első hétbe. A dobogóra csak egyikük ért oda, a Waalerhez hasonlóan az összes eddig VB-n induló, és tíz éve már világbajnok Martin Fredholm pontelőnnyel győzött. A második-hetedik helyezettek között csak az idő döntött, a norvég Martin Jullum lett az ezüstérmes és a lett Janis Rukšans a bronzérmes.

Zárásként került sor szombaton az első alkalommal megrendezett váltószámra, amin 9 para és 18 open váltó indult.

Open kategóriában két meglepetés csapat lett hibátlan a PreO pontokban: Szlovákia és Portugália, közöttük a TempO pont döntött északi szomszédaink javára. Szintén így dőlt el a bronzérem sorsa a finnek javára a svédek ellenében.

Para kategóriában a svédek esélyeshez méltóan nyertek egy hibával, amire csak ők voltak képesek a mezőnyből. A két hibát elért ukránok és finnek között 21 másodperc volt csak a különbség, az ukránok örülhettek a második helynek.

Az éremtáblázaton a hazaiak végeztek magasan az élen, három ország szerzett aranyat és nyolc valamilyen érmet.

Éremtáblázat:
Svédország 3-1-1
Norvégia 1-1-0
Szlovákia 1-0-0
Oroszország, Portugália, Ukrajna 0-1-0
Finnország 0-0-3
Lettország 0-0-1

Jövőre Litvániában rendezik a TrailO VB-t július közepén.

Fotó: woc2016.se