A magyar válogatott kijutott a Világjátékokra!

Kihirdették a VB kvótákat is.

A Felnőtt Világbajnokság eredményei alapvetően meghatározzák több jövőbeni eseményen az egyes nemzeti válogatottak részvételét. A legfontosabb, hogy a négyévente megrendezésre kerülő Világjátékokra (ami gyakorlatilag a nem olimpiai sportágak olimpiája) az idei VB eredményei alapján lehetett kiharcolni a kvalifikációt.

A Világjátékok programján szereplő versenyszámok (rövidtáv, középtáv, sprint váltó) végeredménye számít a pontozásba. Az egyéni versenyek esetében a Világ kupa pontrendszerhez hasonló a kiosztás az első helyezettől a tizedikig lefelé haladva: 100-80-60-50-45-40-35-37-33-31; a tizedik helytől lefelé egyesével csökken a kapott pont. Fontos különbség a Világ kupához képest, hogy minden nemzet csak a kategóriánként két legjobban szerepelt versenyző után kap pontokat. A sprint váltó után ugyanezek pontok duplája jár.

A pontszámok összesítése alapján a 13 legtöbb pontot szerző ország jogosult két férfi és két női versenyzővel részt venni a Világjátékokon. A listát Svájc vezeti, a további sorrend: Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország, Franciaország, Csehország, Nagy-Britannia, Oroszország, Ukrajna, Észtország, Lengyelország, Ausztria és Magyarország (holtversenyben). A részletes táblázat megtalálható itt.

A 2+2 fő felett indulhatnak az egyéni számok világbajnokai: Maja Alm, Tove Alexandersson, Jerker Lysell, Matthias Kyburz, Olav Lundanes. Velük együtt 30 női és 31 férfi hely kelt el az IWGA (a Világjátékok szervezője) által az IOF számára biztosított 40+40 lehetségesből. Az IOF a fennmaradó helyeket úgy fogja feltölteni, hogy 1-1 férfi és női versenyzőnek megadja a lehetőséget az Európán kívüli régiókból (Észak-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Óceánia), majd a maradék helyekről is dönt, úgy, hogy egy nemzet (világbajnokok nélküli) kvótája sem mehet három fölé.

A Világjátékokra 2017. július 20-30. között kerül sor a lengyelországi Wrocławban.

Szintén számít a VB-n elért eredmény a jövőbeni világbajnokságon indítható létszámokba. A nemenkénti lista első nyolc helyén levő ország három főt indíthat nemenként a hosszútávú és a középtávú versenyszámban; a következő 14 ország pedig kettőt. Magyarország mindkét nem esetében a második csoportba tartozik.

A nőknél a franciáknak sikerült bekerülni az első csoportba, ahonnan a csehek szorultak ki. A második csoportból Lengyelország és az USA esett ki, feljutott a helyükre Olaszország és Fehéroroszország.

A férfiaknál az első csoportból Észtország szorította ki Ukrajnát. A második csoportba pedig Írország és Ausztrália léphetett előre Olaszország és Németország helyére.

Fotó: Zentai László